• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probni popis stanovništva na proljeće 2010.

Probni popis stanovništva u BiH, metodom slučajnog uzorka, biće proveden na proljeće sljedeće godine.

 Probni popis stanovništva na proljeće 2010. Izvor: MONDO

“Probni popis će biti obavljen čime će se riješiti eventualne nedoumice da bi popis, planiran od 1. do 15. aprila 2011. godine s kritičnim momentom popisa 31. marta u ponoć, protekao u najboljem redu”, rekla je direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske(RS) Radmila Čičković.

Prema njenim riječima, većina zemalja u okruženju, koje će 2011. godine obaviti popis stanovništva, ovih dana provode probni popis.

U posao u vezi s popisom stanovništva u BiH uključeni su Agencija za statistiku BiH, entitetski zavodi za statistiku, te geodetske uprave koje će raditi na kartografiji.

Čičkovićeva je rekla da bi Nacrt zakona o popisu stanovništva u BiH, koji je prošao proceduru u Odboru za unutrašnju politiku Savjeta ministara, nakon ostale uobičajene procedure uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu Savjeta ministara.

Aleksandar Obradović, savjetnik za odnose s javnošću u Savjetu ministara BiH, potvrdio je da bi Nacrt zakona uskoro trebalo da bude na dnevnom redu Savjeta ministara.

Čičkovićeva je naglasila da je u finalnoj fazi izrada popisnica i dizajna upitnika.

"Sve će biti u skladu s evropskim preporukama o popisu stanovništva. Popisnice će sadržavati sva obavezna obilježja, od osnovnih podataka do vjerske i nacionalne opredijeljenosti stanovnika BiH, te maternjeg jezika kojim govore", rekla je Čičkovićeva i podsjetila da su izjašnjavanje o pripadnosti naciji, vjeri i maternjem jeziku u Prudu dogovorili lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE