• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Dobrodošli razgovori s Inckom

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić kaže da bi razgovori sa visokim predstavnikom bili dobrodošli da se preduprijedi ulazak u krizu.

 Radojičić: Dobrodošli razgovori s Inckom Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić rekao je da bi komunikacija i razgovori s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom o njegovom zahtjevu da parlament Srpske poništi zaključke o prenošenju nadležnosti na nivo BiH - bili dobrodošli - kako bi se doprinijelo relaksaciji situacije koja u ovom momentu ima obilježje krize u uzlasku.

Radojičić je rekao da ove sedmice očekuje stavove parlamentarnih stranaka povodom Inckovog zahtjeva, te da budu otvoreni međustranački razgovori.

"U ovom momentu teško je govoriti o konačnom ishodu i zaključku'', rekao je Radojičić za "Fokus'' i istakao da je za Srpsku bitno da mudrim pristupom očuva dignitet i poziciju, i pokuša prevazići krizu koja je nesumnjivo na sceni.

Radojičić je naglasio da još nije zakazana sjednica Narodne skupštine o ovoj temi, a da se, ukoliko bude saglasnosti, to pitanje može staviti na narednu redovnu sjednicu zakazanu za iduću sedmicu.

On je istakao da je parlament RS ove zaključke usvojio prije tri sedmice i da tada nije bilo ozbiljnije, a pogotovo ne radikalnije zamjerke iz OHR, čije je reagovanje došlo kada su zaključci prošli predviđene procedure.

Radojičić je rekao da u parlamentu pri usvajanju zaključaka nije procijenjeno da su antidejtonski ili protivustavni, te da Inckova procjena iznenađuje jer u pismu ne precizira šta je antidejtonsko ili protivustavno.

''Inckova reakcija je došla dosta kasno i samo dan nakon što je završen kongres SDA, gdje je za predsjednika izabran stari - novi predsjednik (Sulejman Tihić), kao budući partner u svim pregovorima. Čini mi se da je dobijena opet protivteža problemima u BiH, jer se otvaraju potencijalno krizni problemi pred novu sjednicu Savjeta za provođenje mira'', naglasio je Radojičić.

On je rekao da je interesantno da niko iz OHR-a nije reagovao na ono što je oficijelno programska strategija SDA - koja je u suštini ozbiljna revizija Dejtona i promjena ustavno-pravnog uređenje BiH.

Radojičić je istakao da se pred sjednice PIK-a obično komplikuje situacija u BiH, samo u različitim pojavnim oblicima, te da se sada to ponovo dešava kako bi "PIK na sjednici mogao kritikovati ko je kriv i za šta i da onda PIK na pik uzme RS ili parlament RS".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE