• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović okuplja lidere zbog Inckovog pisma

Predsjednik RS održaće u srijedu sastanak sa liderima stranaka u vezi sa zahtjevom visokog predstavnika Valentina Incka Narodnoj skupštini RS.

 Kuzmanović okuplja lidere zbog Inckovog pisma Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović održaće u srijedu sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u RS, na kome će biti riječi o aktivnostima u vezi sa pismom visokog predstavnika Valentina Incka, kojim traži da Narodna skupština RS proglasi ništavnim zaključak o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH, saznaje Srna.

"U skladu sa ustavnim ovlašćenjima, utvrđenim članom 69, stav 4 Ustava RS, prema kojima predsjednik RS izražava njeno jedinstvo, pozivam vas da prisustvujete sastanku sa predsjednicima političkih parlamentarnih stranaka u RS, na kome će biti razmijenjena mišljenja o aktivnostima u vezi sa pismom visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH", navodi se u Kuzmanovićevom pismu upućenom liderima političkih partija.

U Kuzmanovićevom dopisu se podsjeća da je Narodna skupština RS na 29. sjednici održanoj 14. maja donijela zaključke povodom razmatranja Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na insitucije BiH.

"Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH pismom od 25. maja obratio se predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, od kojeg zahtijeva da se angažuje na tome da Narodna skupština prije 11. juna ove godine glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja proglasila ništavnim", navodi Kuzmanović.

Predsjednik Srpske dodaje da na taj način ovi zaključci, prema navodima visokog predstavnika, ne bi trebalo da stupe na snagu.

"Nakon ostvarivanja ovog zahtjeva on bi, kako navodi u svom pismu, o postupanju Narodne skupštine RS odmah izvijestio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira i prema potrebi odlučio o daljem postupanju, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima", napomenuo je Kuzmanović.

Sastanak će biti održan sutra u Palati RS sa početkom u 17.00 časova.

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman izjavio je Srni da, koliko je njemu poznato, u pravnoj praksi nije poznato niti predviđeno da se od zakonodavnih organa traži da stave van snage svoje zaključke, bilo koju drugu odluku ili zakon.

"Narodna skupština je najviši zakonodavni organ Republike Srpske. Osim toga, smatram da tom informacijom apsolutno nismo povrijedili Ustav BiH, a pogotovo ne Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Selman.

Selman je istakao da je cilj Informacije o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH bio da se obavijeste poslanici Narodne skupštine o tome koliko je do sada u prethodnom periodu preneseno nadležnosti i na koji način je to urađeno.

U međuvremenu, list "Press RS" saznaje da će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebiti bonska ovlašćenja i poništiti zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH od 14. maja ove godine.

Ta odluka već je spremna i Incko će je objaviti već 12. juna ujutro. U njoj se izričito navodi da visoki predstavnik poništava zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja i ističe da oni ne mogu proizvoditi nikakvo pravno dejstvo, kao i da bi svako sprovođenje tih zaključaka bilo protumačeno kao ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. To bi izazvalo novo odlučno delovanje visokog predstavnika, saznaje Press RS od izvora bliskog OHR-u.

Incko je dao rok poslanicima Narodne skupštine RS da sporne zaključke ponište do 11. juna.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE