• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobrovoljačka": Stigle i crvene potjernice?

Šef Biroa za odnose s medijima MUP Srbije smatra da su tvrdnje ministra bezbjednosti BiH da u Sarajevo nisu stigle crvene potjernice, potpuno netačne

 "Dobrovoljačka": Stigle i crvene potjernice? Izvor: MONDO

Interpol iz Beograda uputio je u Sarajevo difuzne potjernice za više državljana BiH osumnjičenih da su počinili ratni zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, a u međuvremenu su sasvim sigurno stigle i crvene, rekla je šef Biroa za odnose s medijima MUP-a Srbije Suzana Vasiljević.

Vasiljevićeva je istakla da centrala Interpola u Lionu od Beograda nije zatražila nikakvo dodatno pojašnjenje razloga zbog kojih je MUP Srbije raspisao međunarodne potjernice i naglasila da su tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića o navodnim dodatnim pojašnjenjima potpuno netačne.

"Nama se niko nije obratio i nisu zatražena bilo kakva pojašnjenja. Čuli smo da je Sadović uputio žalbu Lionu tražeći da se potjernice obustave jer su, navodno, raspisane zbog političkih motiva, ali nas o tome nije obavijestio, što je trebalo da uradi", rekla je Vasiljevićeva banjalučki "Fokus".

Objašnjavajući razliku između difuznih i crvenih potjernica, Vasiljevićeva je rekla da je pravni osnov tih potjernica potpuno isti. Difuzne se, navela je ona, prosljeđuju elektronskom poštom i na navedenoj su adresi istog dana kada su i raspisane, dok crvene raspisuje centrala Interpola u Lionu i one stižu s nekoliko dana zakašnjenja.

"Mislim da su do sada i crvene potjernice već stigle u Sarajevo", navela je Vasiljevićeva.

U Tužilaštvu BiH ne vide razlog zbog kojeg bi lica za kojima je Srbija raspisala međunarodne potjernice bila uhapšena, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, navodeći da se radi o državljanima BiH, a da se na osnovu potjernica privode strani državljani koji se zateknu u BiH.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da se slučaj "Dobrovoljačka" mogao riješiti za najviše 48 časova.

"Kao članica Interpola, BiH je morala da postupi po pravilima i propisima, te da lica, za kojima su raspisane potjernice, privede. Oni bi Sudu BiH dostavili uvjerenje o državljanstvu i tu bi slučaj bio završen. Ovako, stvar je otišla predaleko", smatra Vasić.

Sadović bi trebalo večeras da razgovara u Lionu sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Nobleom o raspisivanju difuznih potjernica u slučaju "Dobrovoljačka ulica" i zatražiti detaljne informacije o statusu potjernica.

Ministarstvo bezbjednosti BiH saopštilo je da je razlog za traženje ovih informacija to što je Interpol u Beogradu raspisivanjem ovih potjernica "prekršio Statut Interpola" i potjernice raspisao "isključivo iz političkih razloga", o čemu je Sadović obavijestio Generalni sekretarijat Interpola i zatražio njihovo povlačenje.

U napadu muslimanskih paravojnih formacija na kolonu JNA koja se prema dogovoru sa međunarodnim snagama u BiH 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva ubijeno je, ranjeno, oteto, a nakon toga zlostavljano na stotine vojnika i oficira tadašnje JNA.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE