• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH po modelu Švajcarske?

Tim Frej, generalni sekretar Demohrišćanske narodne partije Švajcarske (CVP), smatra da bi BiH mogla funkcionisati po modelu Švjacarske

 BiH po modelu Švajcarske? Izvor: MONDO

"Švajcarska je uspješna zato što je federalna država s elementima direktne demokratije i to je model koji bi mogao funkcionisati i u BiH. Međutim, direktna demokratija se ne može uvesti preko noći i u politici nema brzih rješenja", rekao je Frej za "Nezavisne novine".

Odgovarajući na pitanje da li je za BiH bolje rješenje centralizacija ili decentralizacija, Frej je rekao da to izgleda kao instant rješenje, a da takvih rješenja nema, ističući da postoje jednako uspješne i centralizovane i federalne države.

"Nema garancije da će jedan model u BiH biti bolji od drugog", rekao je Frej dodajući da je prednost centralizovane države u brzom donošenju odluka, a mana da se lako donose loše odluke sa dalekosežnim negativnim posljedicama.

Frej je rekao da je njegova partija opredijeljena za instituciju referenduma, modela koji je spriječio dalje ratove u modernoj Švajcarskoj koja je nastala 1848. godine, te da ne vidi nikakav razlog zašto to ne bi funkcionisalo i u BiH.

"Mana direktne demokratije je da političke procese čini jako sporim. Prednost je da daje državi vrhunski legitimitet. Jer, kada narod direktno donese odluke, one budu prihvaćene", kaže Frej.

On smatra da bi elementi direktne demokratije obogatili politički sistem BiH, "jer oni prisiljavaju ljude na saradnju".

Na pitanje šta Švajcarsku čini tako uspješnom zemljom, Frej je odgovorio da je to u prvom redu politička stabilnost.

"Svi naši institucionalni okviri su postavljeni da donesu stabilnost. Nema `kraljeva` koji odlučuju o svemu. Nema brzih odluka. I to ljude prisiljava da vode diskusije o svemu, do iscrpljivanja. Prisustvovao sam sjednicama na kojima su pobijedili oni koji su ostali zadnji da sjede uspravno na svojim stolicama! I to je ono što daje legitimitet, jer tjera usijane glave na hlađenje. Istina, to donosi određene poteškoće, ali u isto vrijeme se pokazuje da sistem funkcionište, da on iznjedruje dobra rješenja", zaključio je Frej.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE