• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biometrijski pasoši krajem godine?

Masovno štampanje biometrijski pasoša u BiH trebalo bi da počne krajem ove godine, potvrdio resorni ministar.

 Biometrijski pasoši krajem godine? Izvor: MONDO

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže je da je u toku umrežavanje matičnih kancelarija na području cijele BiH, što je preduslov za uspostavljane sistema za izdavanje biometrijskih pasoša, čije masovno štampanje bi trebalo da počne krajem ove godine.

Iako stručnjaci za informacione tehnologije upozoravaju da bi se sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u BiH mogao naći na udaru hakera, čime bi se otvorila mogućnost zloupotrebe i krađe ličnih podataka građana, u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podatka BiH tvrde da je sistem za izdavanje biometrijskih pasoša bezbjedan i da garantuje apsolutnu zaštitu ličnih podataka građana.

"Od početka rada Direkcije za implementaciju CIPS projekta, a sada Agencije, hakeri nijednom nisu upali u sistem i narušili bezbjednost podataka", rekla je portparol Agencije Amila Opardija i dodala da još nijednom nije došlo do narušavanja bezbjednosti podataka i njihove zloupotrebe, prenosi "Glas Srpske".

Ona kaže da je glavna karakteristika biometrijskog pasoša garancija da je vlasnik tog pasoša istovremeno i vlasnik identiteta utisnutog u toj putnoj ispravi.

"Svi tehnički mehanizmi, koje preporučuju međunarodne i evropske konvencije za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka, obuhvaćeni su postojećim sistemom", kazala je Opardija.

U Agenciji ističu da su tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka takva da se formira jedan zatvoren sistem koji ne izlazi na javne komunikacione puteve, pogotovo za lokacije u BiH.

Opardija je precizirala da svaki službenik MUP-a prvo dobije ovlašćenja da pristupi podacima, a sistem bilježi svaku aktivnost koju taj službenik obavi, bilo da se radi o pristupu podacima ili samoj obradi podataka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE