• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RS ima pravo na samostalnost"

Predsjednik Slovenačke narodnjačke stranke Zmago Jelinčič kaže da RS ima pravo na samostalnost, kao što je to omogućeno Kosovu.

 "RS ima pravo na samostalnost" Izvor: MONDO

Jelinčić je naglasio da bi trebalo organizovati novu mirovnu konferenciju na kojoj bi bila stavljena tačka na granice zemalja nastalih raspadom SFRJ.

Jelinčič je napomenuo da Hrvatska ne smije zabranjivati BiH izlazak na otvoreno more, navodeći da BiH apsolutno ima pravo na otvoreno more, što Hrvatska osporava.

On smatra da tek nakon što bude održana mirovna konferencija o granicama sve zemlje nekadašnje Jugoslavije mogu zajedno u EU, istakavši da ako Hrvatska sada sama uđe u EU ona nikad neće dozvoliti da u Uniju uđu Srbija i Crna Gora.

Jelinčič je za banjalučki "Fokus" naveo da se međunarodna zajednica previše ''petlja'' u unutrašnje poslove BiH i da radi protiv naroda koji žive u BiH.

''Očekivao sam da će (visoki predstavnik Valentin) Incko pametnije da radi, a ne kao Pedi Ešdaun. Mislim da je to loše i da se taj Gordijev čvor jedino može raspetljati mirovnom konferencijom. Evropa ne zna šta dalje. Evropa ne zna istoriju i mentalitet na tim prostorima, iako je Incko u stvari Slovenac, ali zastupa Austriju i ne razumije naše odnose'', rekao je Jelinčič.

On smatra da u regionu nikada neće biti mira ako granice ne budu utvrđene na međunarodnoj konferenciji.

''Neophodno je da se utvrde granice država koje su bile u međusobnim sukobima, a pored toga, treba da se zna da Jadransko more nikada u istoriji nije bilo hrvatsko već jugoslovensko, tako da je neophodna i njegova sukcesija'', rekao je Jelinčič.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE