• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska neće povući "sporne" zaključke?

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da Parlament RS neće poništiti zaključke o prenosu nadležnosti. Da li će Incko upotrijebiti bonska ovlašćenja?

 Srpska neće povući "sporne" zaključke? Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština RS neće povući zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, što je tražio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji za to nije ponudio nikakvu argumentaciju.

"Zaključci Narodne skupštine RS su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Naravno, parlament Srpske nije taj koji bi mogao olako prihvatiti bilo kakvo povlačenje tih zaključaka, pogotovo zato što nije ponuđena nikakva argumentacija", ocijenio je Dodik.

Premijer RS smatra da Inckov zahtjev predstavlja "nastavak stare prakse OHR-a" i istakao da se uvijek otvaraju pitanja koja se problematizuju kad god se približava sjednica Savjeta za provođenje mira.

Dodik je potvrdio da je predsjednik RS Rajko Kuzmanović pozvao na konsultacije lidere parlamentarnih stranaka o Inckvom pismu upućenom Narodnoj skupštini RS, u kojem je zatražio da parlament Srpske do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

"Ako neko misli da će to biti urađeno, samo zato što tako misli da treba, to su prošli dani", rekao je premijer RS.

Dodik je ponovio da je Inckov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN nekorektan, te da je u njemu Republika Srpska označena kao jedini krivac za postojeće stanje u BiH.

"RS poštuje Dejton, ima jasnu politiku i želi radi u okviru tog sporazuma", poručio je Dodik.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, visoki predstavnik Valentin Incko upotrijebiće bonska ovlašćenja i poništiti zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH od 14. maja ove godine. On je dao rok poslanicima NSRS da sporne zaključke ponište do 11. juna. Navodno, ta odluka već je spremna i Incko će je objaviti već 12. juna ujutro.

U OHR-u nisu željeli ni da potvrde, ni da demantuju tvrdnje da će Valentin Incko posegnuti za bonskim ovlašćenjima.

"OHR nikada ne spekuliše, niti unapred obavještava javnost o svojim potezima", kaže portparol OHR-a Mario Brkić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE