• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: SAD voljne da se dođe do istine

Radovan Karadžić izjavio je da vlada SAD pokazuje volju da se dođe do istine u vezi sa sporazumom o imunitetu sa Ričardom Holbrukom.

 Karadžić: SAD voljne da se dođe do istine Izvor: MONDO

Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je u srijedu da vlada SAD pokazuje volju da se dođe do istine u vezi sa sporazumom o imunitetu, koji je on navodno zaključio sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

Na statusnoj konferenciji u Hagu, bivši predsjednik Republike Srpske je obavijestio pretrestresnog sudiju Iana Bonomija da je u srijedu ujutro dobio odgovor vlade SAD o još dvije ličnosti koje imaju saznanja u vezi sa sporazumom Karadžić – Holbruk, navodeći da njihova imena još ne želi da objelodani.

"Stalno saznajemo o novim imenima koji su imali ulogu u dogovoru međunarodne zajednice i mene, a kome je posredovao Holbruk. Nevjerovatno je da niko (od međunarodnih predstavnika u BiH) nije obavijestio svoje vlade o toku pregovora", rekao Karadžić navodeći da za sada, samo vlada SAD pokazuje volju da se dođe do istine.

Dopunjujući svoj prijedlog za odbacivanje optužnice zbog nenadležnosti Tribunala koji zasniva na sporazumu o imunitetu Karadžić – Holbruk, bivši lider bosanskih Srba je rekao da je Holbruk vodio pregovore o njegovom povlačenju iz političkog i javnog života na zahtjev Kontakt grupe Savjeta bezbjednosti.

Karadžić je ponovo apelovao na sudsko vijeće da naloži tužilaštvu da pronađe dokument o razgovoru generala Veslija Klarka i tužiteljke tribunala Luis Arbur, koji se tiče pomenutog sporazuma.

U slučaju da tužilaštvo ponovo odgovori da taj dokument nema, on je najavio da će pozvati Klarka, Arburovu i bivšu portparolku tužilaštva Florans Artman da se o tome izjasne.

On je najavio da će od brojnih vlada zatražiti veoma značajne dokumente, navodeći da one ne mogu da odlučuju da li su oni relevalni ili ne za njegovo suđenje, "jer će svaki odgovor biti dobar jer će ukazivati na nešto što je nama potrebno".

"Ova optužnica bi vrlo lako mogla da padne i zbog toga što tužilaštvo nema dokaze da smo htjeli da istjeramo muslimane iz Bosne, jer to prosto nije tačno i sada pokušava da na osnovu nekih ubistava koja su vršena i sa jedne i sa druge strane dokaže da smo mi željeli progon muslimana", naveo je Karadžić.

On je zapitao zašto se uopšte nalazi u Hagu kada, prema navodima tužilaštva, ono posjeduje čak 175.000 strana potencijalno oslobađajućeg dokaznog materijala u vezi s njegovim slučajem.

Nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je sa Holbrukom postigao sporazum o imunitetu od Haškog tribunala ukoliko se povuče iz političkog i javnog života.

On smatra da je taj sporazum obavezujući za Tribunal, jer je Holbruk djelovao u ime UN, koje su i osnivale Haški tribunal.

Karadžić se brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu.

Izmijenjenom optužnicom Karadžić se tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. do 1995. godine.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu, poslije više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a Haškom tribunalu je izručen devet dana kasnije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE