• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interpol stopirao "Dobrovoljačku"?

Ministar bezbjednosti BiH tvrdi da je Interpol odgodio izjašnjavanje u predmetu "Dobrovoljačka ulica" dok se ne riješi spor u ovom slučaju

 Interpol stopirao "Dobrovoljačku"? Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović izjavio je u srijedu da je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu odgodio izjašnjavanje u predmetu izdavanja "crvenih potjernica" za predmet "Dobrovoljačka ulica" dok se o tome ne izjasni Pravno odjeljenje ove međunarodne policijske institucije, prenose mediji u BiH.

"Jutros je Generalni sekretarijat Interpola uputio svim državama članicama dopis u kojem doslovno stoji da je Generalni sekretarijat odlučio da informacije do okončanja revizije pred Pravnim odjeljenjem neće biti registrovane u bazama podataka", rekao je Sadović danas u Sarajevu po povratku iz Liona, gdje je razgovarao sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Nobleom.

On je na konferenciji za novinare rekao da "crvene potjernice" neće biti izdate niti će Interpol procesuirati informacije o slučaju "Dobrovoljačka ulica" putem svojih kanala ali nije mogao isključiti mogućnost hapšenja državljana BiH za kojima su raspisane difuzne potjernice u slučaju da otputuju u Srbiju ili neku drugu zemlju.

Sadović je dodao da je generalnom sekretaru Nobleu "priložio neoborive dokaze" da je Haško tužilaštvo vratilo ovaj predmet Tužilaštvu BiH.

On je ponovio stav da su potjernice za "Dobrovoljačku ulicu" politički motivisane i da je Interpol Srbije zloupotrijebio statut jer je raspisao potjernice za osobama koje su državljani BiH za navodne ratne zločine u BiH, te za slučaj koji je Haško tužilaštvo vratilo pravosuđu BiH po oznakom B, odnosno pod oznakom C.

Suzana Vasiljević, šef Biroa za odnose s medijima MUP Srbije, izjavila je za banjalučki "Fokus" da su tvrdnje ministra bezbjednosti BiH da u Sarajevo nisu stigle crvene potjernice, potpuno netačne.

"Čuli smo da je Sadović uputio žalbu Lionu tražeći da se potjernice obustave jer su, navodno, raspisane zbog političkih motiva, ali nas o tome nije obavijestio, što je trebalo da uradi", navela je Vasiljevićeva i dodala da su iz Beograda u Sarajevo upućene difuzne potjernice, a da su u međuvremenu, sasvim sigurno, stigle i crvene.

U napadu muslimanskih paravojnih formacija na kolonu JNA koja se prema dogovoru sa međunarodnim snagama u BiH 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva ubijeno je, ranjeno, oteto, a nakon toga zlostavljano na stotine vojnika i oficira tadašnje JNA.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE