• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži razgovor s Davinićem

Radovan Karadžić zatražio je od UN da Prvoslava Davinića oslobode čuvanja službenih tajni kako bi njegov pravni tim obavio razgovor sa njim.

 Karadžić traži razgovor s Davinićem Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Ujedinjenih nacija da Prvoslava Davinića koji je sredinom devedesetih bio direktor Centra za razoružanje u toj instituciji oslobode čuvanja službenih tajni kako bi njegov pravni tim obavio razgovor sa njim.

Karadžić je takođe zatražio da se čuvanja tajne oslobode i bivši generalni sekretar UN Jasuši Akaši, pukovnik C.E. LaHardi i general Bertran Delaprel, kao i da mu UN dostave niz dokumenata koja su mu potrebna za pripremu odbrane, objavljeno je u Tribunalu.

U pismu koje je uputio sekretaru za pravne poslove u UN Piteru Takse – Jensenu, Karadžić je naveo da je Davinić- koji je bio i ministar odbrane u vladi Srbije 2004 – 2005. godine - “u javnosti izjavljivao da zna pravu istinu o događajima u Bosni i Hercegovini tokom rata ali da ne može da je obelodani zbog obaveza prema UN”.

Karadžić je precizirao da bi njegov pravni savjetnik razgovarao sa Davinićem o događajima koji se tiču rata u BIH 1992 -1995, a posebno bombardovanja Sarajeva i ubistava u Srebrenici.

On je posebno uputio ambasadi Turske u Holandiji, preko koje je zatražio da mu turska vlada dostavi podatke o naoružavanju bosanskih muslimana tokom rata i njenog učešća u pregovorima oko njegovog okončanja sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom u januaru ili februaru 1995. Karadžić je tursku ambasadu upozorio da ukoliko odgovor na molbu ne dobije do 15. Juna, da će od sudskog veća Haškog tribunala zatražiti da izda nalog vladi Turske da ga snabdje traženim materijalom neophodnim za pripremu odbrane,izrazivši nadu da do toga neće doći I d aće uspešno sarađivati.

Karadžić je juče na statusnoj konferenciji najavio da će od vlada mnogih država zahtjevati dokumenta koja smatra relevantnim.

Haški tribunal insistira da se švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt sastane sa pravnim timom Radovana Karadžića u vezi sa dogovorom o imunitetu koji bivsi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdi da je imao sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, a kojem je, prema njegovim riječima, sam Bilt posredovao.

Iako je švedski ambasador u Holandiji Hans Magnuson ranije rekao Tribunalu da Bilt ne zna ni za kakav dogovor o imunitetu i da sastanak sa Karadžićem ne bi bio od "značajne" koristi za Karadžićevu odbranu, pretretresni sudija Ijan Bonomi je Magnusonu rekao da bi sud želeo da se Bilt sastane sa Karadžićevim pravnim timom i da će mu "narediti da to učini u slučaju da se na sastanku ne pojavi dobrovoljno", prenosi Rojters.

Sudija Bonomi je od švedskog ambasadora u Holandiji, koji će ovaj zahtev preneti vladi u Stokhomu, zatražio odgovor do isteka ove nedjelje.

Švedsko ministarstvo pravde je već obavijestilo Haški sud da ministar spoljnih poslova Karl Bilt ne raspolaže nijednom korisnom informacijom koja bi pomogla u utvrđivanju postojanja sporazuma Karadžić-Holbruk.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE