• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finci tužio BiH jer joj želi dobro

BiH krši ljudska prava nacionalnih manjina, zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, smatra predstavnik Jevrejske zajednice

 Finci tužio BiH jer joj želi dobro Izvor: MONDO

Predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izrazio je nadu da će Evropski sud za ljudska prava utvrditi da BiH krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da će naložiti da se to promijeni.

Finci je izrazio uvjerenje da će "svi shvatiti da su ove apelacije, mada formalno pokrenute protiv BiH, u stvari pokrenute u korist BiH da bismo se što prije pripremili za ulazak u evroatlantske integracije u koje, sa ovakvim propisima, sigurne nećemo biti primljeni".

"Tužio sam BiH zato što joj zelim dobro i zato što je, kao moju domovinu, volim i želim joj sve najbolje", izjavio je Finci za agenciju Beta.

Pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pokrenuta je javna rasprava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Riječ je o apelaciji koju su koordinator Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić i predsednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci podnijeli Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminatorskih odredaba Ustava BiH i Izbornog zakona kojima se onemogućava da se Romi i Jevreji kandiduju u Predsjedništvo BiH i Dom naroda državnog Parlamenta.

Finci je rekao da konačnu odluku u ovom predmetu očekuje odmah nakon ljetnjeg raspusta i da će biti dovoljno vremena da se propisi u BiH promijene prije narednih izbora 2010. godine.

"Ukoliko odluka suda bude u nasu korist, što uopšte ne sumnjam, jasno je da će biti potrebno promijeniti Ustav BiH i Izborni zakon", izjavio je Finci.

On je istakao da su politički lideri BiH odavno toga svjesni, jer je to jedna od postpremnih obaveza kada je BiH 2002. godine primljena u Savjet Evrope "i kada smo obećali da ćemo u narednih 12 mjeseci naše propise usaglasiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali eto, to do danas nismo učinili".

Prema njegovim riječima, manjine u BiH su iskljucene i diskriminisane u izbornom procesu, upravo kao i pripadnici konstitutivnih naroda, ukoliko žive u "pogrešnom djelu BiH".

"Tako se ne mogu kandidovati Srbi koji žive u Federaciji BiH, niti Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj. Po tome ispada da su u ovoj zemlji i pripadnici konstitutivnih naroda manjina", rekao je Finci.

Istakao je da je "druga nepravda" to što se na mnogim mjestima predvidja uvijek izbor i imenovanje po ključu "svetog trojstva - jedan Bošnjak, jedan Srbih i jedan Hrvat, a nikada i neko ko se drugačije deklariše".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE