• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada "otključala" sigurnu kuću u Banjaluci

Sigurna kuća u Banjaluci ponovo je otključana nakon što je Vlada Srpske odobrila 327.479 KM centrima za zbrinjanje žrtava nasilja.

 Vlada "otključala" sigurnu kuću u Banjaluci Izvor: MONDO

"Obezbijeđen je potpun iznos za ovu godinu, kako je to bilo i planirano", rekla je novinarima šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Sigurna kuća u Banjaluci zaključana je prije nekoliko dana zbog nedostatka novca za nabavku hrane za žrtve nasilja koje su u njoj smještene.

Koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci Amela Bašić - Tomić navela je ranije za RFE kako se mjesecima upozoravalo na moguće zatvaranje skloništa za žrtve nasilja.

Vlada RS konstantno je, kaže ona, uz razne izgovore odgađala uplatu sredstava potrebnih za rad iako je, prema entitetskom Zakonu o borbi protiv nasilja u porodici, dužna da finansira 70 procenata potreba svih sigurnih kuća u RS.

Prema istom zakonu opštine su, takođe, dužne da učestvuju sa 30 procenata potrebnih sredstava. Prema njenim riječima, Grad Banjaluka uplatio je 18.000 maraka i ostao dužan još 10.000 KM.

U Bosni i Hercegovini funkcioniše ukupno devet sigurnih kuća i gotovo sve se nalaze u situaciji koja dovodi u pitanje dalji opstanak i zaštitu svih žrtava nasilja koje su u njima smještene.

(Srna/MONDO, foto: Blic)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE