• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži dokumenta za odbranu

Radovan Karadžić je uputio zahtjeve za novu dokumentaciju Japu de Hop Sheferu i norveškom ambasadoru u Holandiji Evi Bag.

 Karadžić traži dokumenta za odbranu Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je pisma generalnom sekretaru NATO-a Japu de Hop Sheferu pismo u kojem traži da mu NATO dostavi kopije dokumenata neophodnih za njegovu odbranu.

Karadžić je naveo da ove informacije treba da se dostave njegovom pravnom savjetniku Piteru Robinsonu.

U pismu Karadžić ističe da su mu potrebne informacije od NATO Centra za kombinovane vazdušne operacije (COAC) u Vićenci od 10. i 12. februara 1995. godine, koje se tiču aviona viđenih u Tuzli, te sva naređenja i informacije o avionima i osoblju zaduženom da nadgleda zonu zabranjenog leta nad Tuzlom u tom periodu.

Karadžić je zatražio da mu se dostave i izvještaji, memorandumi ili zapisnici sa sastanaka koji se tiču navoda da su avioni bili na području Tuzle tokom februara i marta 1995. godine.

U pismu se traži dostavljanje izvještaja, memoranduma i prepiske između NATO i SAD ili Turske a koji se tiču "crnih letova za Tuzlu" od 10. februara 1995. do 31. decembra 1996. godine, te svi dokumenti koji se tiču korišćenja osoblja UNPROFOR-a, vojnih posmatrača UN, UNHCR-a i nevladinih organizacija u BiH za dostavljanje oružja i municije bosanskim muslimanima između aprila 1992. i avgusta 1995. godine.

Karadžić traži da mu se dostave i dokumenti koji se tiču korišćenja osoblja UNPROFOR-a, vojnih posmatrača UN, UNHCR-a ili nevladinih organizacija u BiH za izvođenje vojnih ili obavještajnih aktivnosti za njihove vlade ili NATO u periodu između aprila 1992. i avgusta 1995. godine.

Karadžić je u pismu norveškom ambasadoru u Holandiji Evi Bag zatražio je od Vlade u Oslu dokumenta neophodna za njegovu odbranu, a koja se tiču isporuka oružja Tuzli u februaru 1995. godine i napora da se te radnje prikriju.

U vezi sa tim Karadžić traži izvještaje koje su sačinili norveški logistički bataljon (NorLogBat), norveška poljska bolnice (NorMedCoy), i norveški komandant UNPROFOR-a.

Bivši predsjednik RS traži i sve izvještaje i dopise u kojima zvaničnici UN, SAD ili NATO objašnjavaju ili pominju letove aviona u Tuzli u februaru 1995. godine i ulogu norveškog osoblja.

U pismu se traži prepiska pukovnika Kristofera Lehardija i nordijskog bataljona od 18. februara 1995. godine u vezi sa letovima u Tuzli u februaru 1995. godine.

U ovom pismu Karadžić traži i prepisku između Vlade Norveške i UN ili bilo kojih njenih tijela ili zemalja članica u vezi sa letovima u Tuzli u februaru 1995. godine.

Bivši predsjednik RS posebno traži i izvještaje obavještajnih i agencija bezbjednosti ili norveških pripadnika UNPROFOR-a u vezi sa ubistvima na pijaci Markale u Sarajevu 5. februaru 1994. godine i 28. avgusta 1995. godine.

Karadžić je norvešku ambasadu upozorio da će, ukoliko odgovor na molbu ne dobije do 15. juna, od sudskog vijeća Haškog tribunala zatražiti da izda nalog vladi Norveške da ga snabdije materijalom neophodnim za pripremu odbrane, izražavajući nadu da do toga neće doći.

Radovan Karadžić optužen je za genocid, zločine protiv humanosti i ratne zločine tokom rata u BiH 1991- 1995. godine. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE