• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasumović kandidat za premijera FBiH

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović izjavio je da mu je ponuđena funkcija predsjednika federalne vlade

 Kasumović kandidat za premijera FBiH Izvor: MONDO

Kasumović je rekao da ga je predsjednik SDA Sulejman Tihić na sastanku obavijestio da je on jedan od ozbiljnih kandidata za mjesto premijera Federacije BiH i da će Predsjedništvo SDA naredne sedmice donijeti konačnu odluku o prijedlogu kandidata.

U SDA kažu da će Kasumović 90 odsto biti kandidat za premijera FBiH, pišu "Nezavisne novine".

Kasumović je rekao da ne bi bilo korektno da ne pomogne ukoliko stranka smatra da je on dobar izbor za mjesto premijera FBiH.

"Trenutno nema težeg mjesta u široj okolini. Međutim, i to je posao i izazov. FBiH je trom sistem i treba ga razdrmati. Tihić me pozvao na sastanak i to su bile samo konsultacije. Razmijenili smo mišljenja kako da se FBiH izvuče iz krize. Smatram da prioriteti moraju biti stabilan budžet FBiH, pomoć privredi, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija", rekao je Kasumović.

Nedžad Branković, premijer FBiH, prošle sedmice podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju.

Glavni odbor SDA će na sjednici 11. juna donijeti odluku o novom federalnom premijeru, a prije toga trebalo bi biti održan sastanak lidera četiri vladajuće stranke u FBiH, prenose "Nezavisne novine".

Iz SDA su naveli da ovaj sastanak formalno treba da organizuju predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Zamjenik federalnog premijera i ministar finasija Vjekoslav Bevanda rekao je da Vlada FBiH u ovom prelaznom periodu neće donositi teške odluke.

"Nastojaću izbjeći sve što bi izazvalo polemike i pričekati imenovanje novog premijera. Moglo bi se dogoditi da se neke odluke donesu, a kasnije postanu problematične", rekao je Bevanda.

On je naglasio da ne vrši dužnost premijera, nego zamjenika i da se u skladu sa tim ponaša.

Bevanda je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakao da ne zna da li će u novom sazivu Vlade ostati, ministar, naglašavajući da su "svi scenariji mogući".

On kaže da ministri iz reda HDZ-a nikada nisu kompikovali situaciju, niti prouzrokovali probleme.

Prema njegovim riječima, problema je bilo kada su zagovarali principijelnost, posebno u vezi sa finansijskom stabilnošću, a na kraju se pokazalo da su bili u pravu.

Bevanda je rekao da još nije zaključen stend-baj aranžman i FBiH ima obavezu konsolidovati budžet do 22. juna.

"Intenziovno radimo i u ovom razdoblju pokušavamo svu energiju usmjeriti na dovršetak tog procesa. Po meni je ovaj sporazum važniji od svega drugog", rekao je on.

Ukoliko ne bi došlo do njegove realizacije, Bevanda je rekao da bi to izazvalo nesagledive posljedice i bila bi zatvorena sva vrata svjetskih finansijskih institucija.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE