• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cerić hoće šerijat i u BiH!

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić na skupu u Njemačkoj založio se da šerijat bude institucionalizovan kao sastavni dio ustava BiH.

 Cerić hoće šerijat i u BiH! Izvor: MONDO

Kako prenosi "Večernji list", Cerić je u svom predavanju na Katoličkoj akademiji u Berlinu rakao da je šerijat za muslimana moralni kod koji ga potiče da čini dobro i da se kloni zla.

"To nije u suprotnosti s državnim Ustavom, koji ima za cilj da osigura prava svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju, kao i da im osigura mir i sigurnost u kući, na poslu i na ulici. Nije toliko važno kako ćemo zvati ustav, važno je da taj ustav garantuje, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajedničkog života među ljudima i narodima", rekao je Cerić na predavanju čija je tema bila "Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Evropi".

Reis Cerić je tad poručio da šerijat nije državni ustav, ali je svoje zagovaranje uvođenja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države povezao sa stradanjem Bošnjaka u Srebrenici.

"Za žrtve genocida u BiH bilo je najvažnije da su ostali živi. Zato strahovi koji se šire po Evropi nemaju uporište jer u Srebrenici nije bilo šerijata", naglasio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Ovo je kontinuitet ovakve vrste angažovanja reisa Mustafe Cerića, koji je i ranije zagovarao da svi muslimani u Evropi imaju jedinstvenog vjerskog i političkog vođu, prenosi "Večernji list".

Šerijat je skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju ličnim i društvenim životom muslimana, čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana - Kuranu.

Šerijat takođe propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu i drugim oblastima, a u mnogim stavkama drastično se razlikuje od zakona koji se primjenjuju u zapadnim zemljama, pa čak i u nekim zemljama gdje je većinsko muslimansko stanovništvo.

Prema šerijatskom zakonu žene ne smiju da voze auto. Nedavno su žene u Saudijskoj Arabiji potpisivale peticiju za ukidanje ove zakonske odredbe, ali nikakve reakcije nije bilo.

Šerijatski zakon strogo zabranjuje ženama bilo kakvo šminkanje, a muškarcima je strogo zabranjeno dirati ženu ako im ona nije u rodu. Muslimankama je, takođe, strogo zabranjeno da se udaju za nekoga ko nije njihove vjere.

U šerijatskom zakonu još uvijek vrijedi smrtna kazna kamenovanja, a primjena ove kazne je česta u Iranu. Osim Irana, još nekoliko zemalja, uglavnom na Bliskom istoku, primjenjuje ovakve zakonske odredbe. Posljednjih godina uglavnom afričke zemlje uvode provođenje šerijatskog zakona, kao što je Somalija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE