• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leševi sa Pofalića završili na deponiji

MUP RS podnio je izvještaj protiv 51 osobe zbog ratnog zločina počinjenog nad više od 200 civila srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Pofalići.

 Leševi sa Pofalića završili na deponiji Izvor: MONDO

Član Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Slobodan Škrba rekao je za "Glas Srpske" da su tijela ubijenih u Pofalićima odvožena na gradsku deponiju vozilima komunalnog preduzeća "Rad" i tu uništena, dok je prostor oko smetljišta sve vrijeme rata kontrolisala Armija BiH.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH Milan Bogdanić istakao je da se za tijelima ubijenih još traga, te da nisu poznata sva imena.

"Mi imamo imena nestalih u tom napadu koja su prijavile porodice i neke institucije. Za njima tragamo", rekao je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić naveo je da je poznato da su organizatori i izvršioci ovog zločina u samom gradu Sarajevu bili Alija Prazina i Mirsad Bungul Munja.

"Ubijeni u Pofalićima bili su zakopani kod samačkog hotela građevinskog preduzeća `Vranica` u Pofalićima. Kasnije su njihova tijela tajno izmještena i do danas se ništa o njima ne zna", rekao je Mandić.

Inspektor Tima za istraživanje krivičnih djela ratnog zločina MUP-a RS Radovan Pejić podsjetio je da je MUP RS prvu krivičnu prijavu za predmet "Pofalići" nadležnom tužilaštvu podnio 15. novembra 1992. godine protiv dva lica, koja je kasnije dopunjavana 12 puta.

On je dodao da su izvještaji MUP-a RS dostavljeni Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, a da ono te predmete dalje prosleđuje Tužilaštvu BiH.

Naselje Pofalići nalazi se u opštini Novo Sarajevo, na padinama Huma. Nekoliko stotina godina nastanjivali su ga Srbi.

U zločinu 15. maja 1992. godine ubijani su žene, djeca, starci. Stradale su porodice Čangalović, Pikulić, Đukić, Bunjevac, Andrijašević, Andrić, Trišić, Golijanin. U napadu na Pofaliće učestvovali su uglavnom doseljenici iz Sandžaka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE