• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš ostaje bez državljanstva BiH?

Branimir Glavaš mogao bi da ostane bez državljanstva BiH ako bude dokazano da je njegov otac 1956. godine bio državljanin Hrvatske, a ne BiH.

 Glavaš ostaje bez državljanstva BiH? Izvor: MONDO

Glavaš bi mogao da ostane bez državljanstva BiH ako bude potvrđeno hrvatsko državljanstvo njegovog oca, bez obzira na činjenicu da mu je majka državljanka BiH, piše "Dnevni avaz".

Međutim, Glavaš tvrdi da je državljanstvo BiH dobio na legalan način i da mu ne može biti oduzeto.

"Moje državljanstvo je `čisto kao suza`", rekao je Glavaš novinskoj agenciji Srna.

On naziva medijskim spekulacijama navode da Ministarstvo civilnih poslova BiH i istražuje legalnost njegovog bh. državljanstva, odnosno činjenicu da njegov otac možda u vrijeme njegovog rođenja nije bio državljanin BiH, te da bi mu u tom slučaju državljanstvo moglo biti oduzeto.

"Sve je to već provjereno u matičnom uredu gdje su vađene kopije upisa mojih roditelja u matične knjige. Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani BiH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno", kazao je Glavaš.

On je ponovio da se "apsolutno ne boji" da bi mu državljanstvo BiH moglo biti oduzeto.

Prema Zakonu o državljanstvu BiH, dijete rođeno u inostranstvu može biti upisano u knjigu državljana BiH ako do 23. godine života bude registrovano kod kompetentnih vlasti u BiH ili inostranstvu, ili ima stalno mjesto boravka na teritoriji BiH.

Glavaš je u novembru prošle godine podnio zahtjev za naknadni upis u knjigu državljana BiH, na osnovu člana 6. Zakona o državljanstvu BiH, koji se odnosi na sticanje državljanstva porijeklom.

U ovom članu stoji da "dijete čija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja" ima pravo na državljanstvo BiH.

Iako rođen u Osjeku, Glavaš je državljanstvo stekao na osnovu toga što su mu u trenutku njegovog rođenja 23. septembra 1956. godine roditelji bili državljani BiH. Oni su iz Drinovaca u Hercegovini.

Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na deset godina zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, 8. maja ove godine pred hrvatskim pravosuđem pobjegao je u BiH čiji je državljanin.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE