• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dnevnik Mladića: Kako smo kupovali senatore...

Kako je nabavljano oružje, kako je dijeljena teritorija, ko je iz američkog senata uticao na događanja u ex-yu - sve je to zabilježio Ratko Mladić.

 Dnevnik Mladića: Kako smo kupovali senatore... Izvor: MONDO

Dnevnik je zaplijenjen u stanu Mladićeve supruge Bosiljke Mladić decembra prošle godine. Predat je haškim istražiteljima 25. februara ove godine.

U Hag, na sto Tužilaštva Tribunala stigao je 2. marta ove godine. "Blic" objavljuje samo dijelove do kojih je došao, a samo se može pretpostaviti šta se sve u kompletnim bilješkama nalazi.

U dijelu dnevnika vođenom februara 1995. godine Mladić bilježi svoj susret u hotelu „Moskva” u Beogradu sa Brankom Tupanjcem, američkim biznismenom srpskog porijekla i jednim od najbogatijih Srba u svijetu. Zavedeno pod „Beograd 5. 02. 1995. godine. 20.35, hotel ‘Moskva’” Mladić bilježi: „Razgovor sa Brankom Tupanjcem:

Branko: U Trebinju i Bileći ću biti; Donio sam lijekova više od dva miliona komada koje ću ja sutra ovjeriti (p. a. nečitko); Dao je profesoru Miljkoviću 3.000 dolara za vojsku RS, koje će profesor sutra donijeti u GŠ; Poklonio meni i generalu Milovanoviću po jedan sat marke "omega”.

U fus noti označenoj zvjezdicom Mladić piše: „ *Trebao sam 2. 02. ‘95. biti sa Polom Sajmonom, Bil S. (p. a nečitak nastavak prezimena) i Kajl Valdenenom (on je porijeklom iz Bileća). Sajmon je senator iz Ilinoisa u Vašingtonu. On je vrlo uticajan. Vrlo je uticajan Li Hamilton (piše se Lee). On je vrlo uticajan, a ja sam sa njime blizak i imam slike. (pokazuje, glavni je Li za nabavku oružja i sve vojne opreme).

Politika je biznis, imam čovjeka Tab (p. a. ili Gab) Lajos (predsjednik Demokratske partije u Čikagu, a oni uvijek biraju predsjednika Amerike); On kaže da sa malo para može učiniti svašta, a ja sam za to išao kod Miloševića( Karadžić nema para) i sada prije petnaest dana zove me i kaže ja ću dovoditi ljude iz Senata u hotel i treba im gurati lovu. On mi je rekao da bi trebalo kupiti JAT i onda će SAD reći da će biti. Oni kažu da je u SAD zaplijenjeno 200 miliona dolara, traže 50 miliona dolara da se skinu sankcije. Veliki bos (Klinton) je to odobrio.

Ja sam rekao da se povuku granice, da se preseli narod, ali sam im rekao da će to koštati osam milijardi dolara, Klinton je rekao no problem. Četiri miliona dolara, a ostalo bi bilo namireno od Evrope. Ako bi SAD rekle go hep (napred, zeleno svjetlo) onda nema problema. Šta bi dobili: sa osam milijardi mogla bi se država opraviti; Srbi bi isprašili M (p. a. Muslimane) i Hrvate; Ja sam računao da po glavi stanovnika dobije 15.000 dolara - ko bi onda ratovao, bili bi možda nezadovoljni neki političari.

*Mi u emigraciji smo doživjeli neko čudo, ne možete sada dobiti ljude; nama je u početku trebalo 10 miliona dolara, mogli smo kupiti 100 do 200 kongresmena i senatora. Tuđman je pustio u SAD 17 miliona dolara i kupio senatore; Nama treba sada da puste 50 do 100 senatora koji treba da kažu istinu, a ne da lažu; U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo. Ovako rat možemo završiti, nismo ovo ni probali.

*Moje pitanje - kojim parama ih kupiti?

Odgovor: za početak nam treba 10 miliona dolara. Naši lupaju u novinama. To se ne radi preko novina. Arapi imaju 15 do 20 ljudi koji rade kod njih, a moj koncept je da dobijem većinu; Treba nam jak čovjek, ako M (p. a. Muslimani) i Hrvati imaju Dola, zašto mi ne bismo imali Klintona, a oni traže 50 miliona da ih uzmu kada se završi posao i to da uzmu od onih 200 miliona".

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je autentičnost dijelova dnevnika haškog optuženika generala Ratka Mladića.

"Ono što sam vidio, to zaista postoji u dnevnicima Ratka Mladića" , rekao je Ljajić novinarima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE