• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Visoki predstavnik konačni autoritet"

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja PIK-a, Valentin Incko nastavlja direktnu komunikaciju sa vlastima RS, saopštio OHR.

 "Visoki predstavnik konačni autoritet" Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK) u Sarajevu naglašena ozbiljnost situacije koja je nastala povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja.

Visoki predstavnik  je podsjetio ambasadore da se rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o BiH neprekidno potvrđuje da je prema Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet na terenu za tumačenje civilnih aspekata implementacije Dejtonskog sporazuma.

"Prema tome, u slučaju spora može davati svoje tumačenje i preporuke, i donositi obavezujuće odluke, kada to smatra potrebnim, u vezi s pitanjima koja je PIK elaborirao 9. i 10. decembra 1997. godine na sjednici u Bonu", navodi se u saopštenju.

Incko je u kratkim crtama obavijestio ambasadore zemalja članica Upravnog odobra o najnovijim dešavanjima i korespondenciji i razmijenio mišljenje s ambasadorima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Visoki predstavnik Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglašen ništavnim.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i predsjednici parlamentarnih stranaka u RS sa sastanka održanog u srijedu uputili su visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu.

Ispuniti preostale uslove, pa vizna liberalizacija!

Istovremeno, visoki predstavnik u BiH rekao je još da vlasti u BiH, godinu dana nakon početka pregovora sa EU, moraju da ispune preostale uslove definisane planom aktivnosti za liberalizaciju viznog režima, saopšteno je iz OHR-a.

"To će omogućiti ukidanje viznih restrikcija, što će biti od ogromnog značaja za ljude koji putuju iz BiH", rekao je Incko.

Povodom obilježavanja devete godišnjice osnivanja Granične policije BiH (GP), Incko je ocijenio da je GP BiH uspješna komponenta projekta evropske integracije BiH.

On je naglasio da se u posljednjih godinu dana poboljšala prekogranična saradnja BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

"Stalno ističem da se regionalno okruženje u jugoistočnoj Evropi poboljšava i BiH to mora iskoristiti. GP BiH je izvukla veliku korist iz pozitivnih odnosa sa drugim graničnim policijama u regionu i to je dovelo do stvarnih koristi za građane, u smislu smanjenog prekograničnog kriminala i lakšeg putovanja", dodao je Incko.

On je istakao da je još potrebno zaposliti više od 200 radnika u okviru ukupnog broja zaposlenih u GP BiH i pozvao vlasti u BiH da odmah obezbijede zapošljavanje potrebnih kadrova, navodi se u saopštenju.

"GP BiH je uspješna priča, primjer kako država može pošteno i efikasno služiti svojim građanima. Ona mora nastaviti da prima finansijsku, logističku i institucionalnu podršku koja joj je potrebna", rekao je Incko!

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE