• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spona" i BORS u odbrani srpskih političara

Eventualna smjena političara Srpske predstavljala bi direktno kršenje "Dejtona" i Ustava BiH , upozorila "Spona" i Boračka organizacija RS.

 "Spona" i BORS u odbrani srpskih političara Izvor: MONDO

Predsjedavajući Srpskog pokreta nevladinih asocijacija "Spona" Branislav Dukić izrazio je očekivanje da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko neće koristiti bonska ovlaštenja i pribjeći smjenama političara iz Srpske, jer bi to predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Visoki predstavnik u BiH ne može smjenjivati političare iz RS, jer ih nije ni birao na izborima već građani RS i vjerujem da se 11. juna tako nešto neće desiti", izjavio je Dukić Srni komentarišući Inckovo pismo koje je 25. maja uputio predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću u kojem je naveo da su zaključci parlamenta Srpske o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH neprihvatljivi.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Pantelija Ćurguz takođe smatra da je prošlo vrijeme prijetnji i pritisaka međunarodne zajednice prema Srpskoj.

"Ukoliko dođe do smjena političara u RS, onda je očigledno da centri moći iz međunarodne zajednice ovdje žele da proizvedu nemire i na takav način RS okrive za sporo napredovanje BiH prema EU'', rekao je Ćurguz.

Naveo da je krajnje vrijeme da se vladin i nevladin sektor, te vlast i opozicija u RS grupišu snage i da se tome konačno suprostave.

Komentarišući tvrdnje poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da je u Sarajevu ostalo veoma mnogo Srba, Ćurguz je rekao da se "slaže sa takvom tvrdnjom, ali da je nažalost jako puno Srba u Sarajevo ostalo pod zemljom i u mnogim masovnim grobnicama koje su izmještene po nekoliko puta".

"Kazani kod Sarajeva jedna su od najvećih srpskih masovnih grobnica koja je izmještena i dobro je poznato ko je izmještao leševe. BORS će ovih dana otvoriti pitanje Kazana i još nekih drugih lokacija u Sarajevu", istakao je Ćurguz.

I Dukić je demantovao tvrdnje poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića ističući da to u najboljem slučaju potvrđuje popis stanovništva 1991. godine u BiH prema kojem je u Sarajevu živjelo više od 180 000 Srba, a danas ih živi između pet i šset hiljada.

"Poznato je da je Cerić, osim (lidera Stranke za BiH) Harisa Silajdžića, jedan od najvećih progonitelja Srba iz Sarajeva, koji svim sredstvima nastoje da stvore unitarnu BiH, u kojoj bi Srbi i Hrvati bili majorizovani", istakao je Dukić.

Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić rekao je da je u Sarajevu ostalo jako mnogo Srba i da je u Sarajevu većinsko bošnjačko stanovništvo zato što su Bošnjaci protjerani iz drugih gradova, ali da je Sarajevo grad koji nikada nikog nije protjerao - ni Srbe ni Hrvate.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE