• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Ustavni sud BiH izlazi iz svojih nadležnosti”

Ustavni sud BiH ima intenciju da izlazi iz svojih nadležnosti i da se ponaša kao nepostojeći Vrhovni sud BiH, izjavio je Vitomir Popović.

 “Ustavni sud BiH izlazi iz svojih nadležnosti” Izvor: MONDO

Bivši sudija Ustavnog suda je naveo da je u predmetima "Alijagići" i "privatizacija", kako se sada čini, preuzeo apelacionu jurisdikciju redovnih sudova, za šta nema nadležnost.

Popović je napomenuo da je bilo pokušaja predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da se Ustavni sud BiH nametne kao vrhovni sud, ali da iz RS to nije dozvoljavano, te da bi takav pristup značio ukidanje entitetskih nadležnosti u oblasti pravosuđa i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ako Ustavni sud BiH može da promijeni svaku odluku, onda bi on de fakto bio Vrhovni sud BiH, a poznato je da nemamo takav sud i da je to u isključivoj nadležnosti entiteta", rekao je Popović u intervjuu za "Nezavisne novine".

Popović, koji je sada dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da postoji jako ozbiljan problem oko pristupa tumačenja koja se odnose na nadležnost Ustavnog suda BiH, te da je odlučivanje "da li je nekom dosuđeno 5.000 KM ili 50 miliona odštete, isključivo pravo osnovnih, okružnih i vrhovnih sudova".

"Više sam nego siguran da Ustavni sud BiH nije mogao da utvrdi postojanje povrede člana 1 Protokola 1 o Evropskoj konvenciji u predmetu ‘Alijagići’. Nije mogao ni da donese odluku kakva je u predmetu ‘privatizacija’, jer tu postoje i odluke OHR-a, a one ne mogu biti predmet preispitivanja pred Ustavnim sudom BiH", tvrdi Popović.

Popović navodi da Ustavni sud u predmetu "Alijagići" može da utvrdi da je bilo povreda člana 6, da je postupak dugo trajao ili da je bilo određenih problema koji ukazuju na nepravičnost u postupanju prema Alijagićima, ali da utvrdi da je došlo do povrede imovinskih prava i da im dosudi veći odštetni iznos, "to ni u magli ni u teoriji prava nije moguće".

On je rekao da se "iskreno nada" da će Ustavni sud BiH preispitati svoju odluku o predmetu "Alijagići", te da je poražavajuće, ako je istina, da je za tu odluku glasao i jedan sudija iz RS.

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da Ustavni sud BiH postane instrument nečije politike, Popović ističe da ga plaši vrlo brza povezanost sudija kada se odlučuje o nekim stvarima.

"Ta odluka u predmetu ‘privatizacija’ je vrlo opasan presedan, jer se imovina RS koja je uređena entitetskim i državnim zakonom o privatizaciji, a potvrđena odlukom visokog predstavnika, dovodi u pitanje", naglasio je Popović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE