• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudbonosno "da" u skupštini RS!

Rukovodstvo parlamenta RS dozvolilo održavanje svadbenog veselja u skupštinskom restoranu.

 Sudbonosno "da" u skupštini RS! Izvor: MONDO

Skupština RS će biti pretvorena u svadbenu salu! Rukovodstvo parlamenta Srpske prvi put u istoriji dalo je dozvolu da se vjenčanje i veselje održe pod svodom vrhovnog zakonodavnog tijela.

Prema saznanjima Pressa RS, prvo vjenčanje u "hramu demokratije" obaviće jedan radnik tehničke službe parlamenta i njegova vjerenica, a svadbeno veselje održaće se u skupštinskom restoranu.

Međutim, ni činjenica da službenik želi da se vjenča na svom radnom mjestu i da mu rukovodstvo izlazi u susret nije odobrovoljila protivnike ove, kako sami kažu, "nakaradne ideje skrnavljenja parlamenta".

Poslanik SRS RS Novo Grujić smatra da je odluka rukovodstva parlamenta da otvori vrata i za organizaciju svadbi dobra, jer skupština treba da služi svim građanima, a ne samo poslanicima.

"Mi smo narodni poslanici, a i svadbe su narodne! Skupština ne smije ostati zatvorena za građane, već treba dozvoliti da posluži i za organizaciju ovakvih svečanosti. Neka se mladi samo žene i neka nam se natalitet povećava, pa makar se veselili i u Skupštini", kaže Grujić. Ima i onih koji ne odobravaju ideju o vjenčanju u skupštini.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica smatra da dozvola za svadbeno veselje predstavlja rušenje dostojanstva Skupštine RS.

"Odluka rukovodstva Skupštine RS je i smiješna i žalosna u isto vrijeme. Čini mi se da visoki predstavnik nije jedini koji želi da ponizi parlament, kada traži od nas da pogazimo svoje zaključke, već to čine i oni koji su dozvolili da se igra i pjeva u skupštini. Neprimjereno je da se narodno veselje organizuje pod krovom institucije u kojoj se donose odluke od najvišeg interesa za RS", kaže Govedarica.

Skupštinsko rukovodstvo, međutim, ne smatra da je pogriješilo. Ranko Karapetrović, generalni sekretar Skupštine, kaže da „ne vidi gdje je problem" i ističe da bi, lično, volio da u parlamentu bude što više veselja, a ne samo da se priča o problemima.

"Uostalom, vikend je i poslanici se ionako ne pojavljuju u Skupštini. Zato smo i dali dozvolu našem radniku da organizuje veselje! Naravno da je ne bi dobio da je zakazana sjednica parlamenta" , kaže Karapetrović.

Šef kabineta predsjednika parlamenta Perica Rajčević ističe da mora da se vodi računa o tome da se skupštinski restoran iskoristi i za druge prilike zato što posluje po tržišnom principu. Rajčević ne vidi razlog zbog kojeg bi svadba nekome mogla da smeta, ako se održava u vrijeme kada nema zasjedanja.

Genko Jalovi, šef skupštinskog restorana, koji posluje u okviru Ugostiteljskog servisa Vlade RS, kaže da se taj objekat izuzetno rijetko koristi za ovakve svečanosti.

"Zvanice neće moći ni da priđu skupštinskoj sali i drugim prostorijama parlamenta, pošto će na njih paziti skupštinsko obezbjeđenje. Oni će biti u restoranu, a od ostalih prostorija moći će da se koristi jedino skupštinski toalet. Jasno je propisano da zvanice ne smeju da zaglave u parlamentu do zore, već da moraju da oglase kraj zabave najkasnije do dva časa ujutro", kaže Jalovi.

Začudo, ni u nevladinom sektoru nemaju ništa protiv svadbi, jer su one u nekadašnjem Domu vojske bile uobičajene. Oni, međutim, upozoravaju da to ne bi smjela da bude privilegija samo za odabrane.

Može li i neko drugi da organizuje svadbu u parlamentu, a ne samo radnici Skupštine? Rukovodstvo parlamenta mora da odgovori javnosti da li se u Skupštini vjenčavaju samo privilegovani, pita se Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE