• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS čeka novo pismo od Incka

Visoki predstavnik u BiH uputio novo pismo funkcionerima u vezi sa zaključcima skupštine o prenosu nadležnosti, ali još nije stiglo u RS.

 RS čeka novo pismo od Incka Izvor: MONDO

"Visoki predstavnik Valentin Incko je pismo uputio u petak, ali OHR ne želi dalje da komentariše tu korespondecniju", potvrdio je portparol OHR-a Mario Brkić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da rukovodstvo Republike Srpske još nije dobilo novo pismo od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

"Nama još ništa nije došlo i u tim odnosima ostaje ono što je bilo i još očekujemo odgovor od visokog predstavnika", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Naglasivši da rukovodstvo RS još nije imalo nikakav direktan kontakt sa Inckom, Radojičić je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice biti spremni za razgovore.

Ni kabinet predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića još nije dobio pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, potvrdio je šef kabineta Draško Milinović.

Milinković je ponovio stav predsjednika Kuzmanovića i drugih institucija RS kojim je izražena spremnost na dijalog i komunikaciju lično sa visokim predstavnik u BiH kako bi bila prevaziđena postojeća situacija.

Prema njegovim riječima, do ovog momenta direktnih dijaloga nije bilo.

Na pitanje da li će se visoki predstavnik odazvati pozivu predsjednika Narodne skupštine i direktno se obrati poslanicima, Brkić je kratko rekao da Incko "nastavlja komunikaciju sa vlastima RS".

Incko je 25. maja uputio pismo zvaničnicima RS u kojem je naveo da su za zaključci parlamenta Srpske o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH neprihvatljivi i zatražio da ih Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

Predsjednik Narodne skupštine RS oidgovorio je 4. juna  visokom predstavniku u BiH i pozvao ga da se obrati poslanicima skupštine RS, te da sa njima uspostavi komunikaciju u vezi sa razrješenjem stavova koji se tiču zaključaka parlamenta o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS usvojila je ranije set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH u kojima se, između ostalog navodi, da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE