• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR ojadio Srpsku?

Izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih, OHR oštetio budžet RS za više od 15 miliona KM, piše "PressRS."

 OHR ojadio Srpsku? Izvor: MONDO

Zbog imuniteta koji imaju diplomatski predstavnici u BiH, niko neće odgovarati za ovu klasičnu utaju poreza, tvrdi isti list.

Osim OHR-a, potpuno identičan slučaj je i sa Policijskom misijom Evrospke unije u BiH (EUPM), ali i drugim međunarodnim institucijama u BiH.

"Očigledno je da OHR ove podatke krije kao 'zmija noge', a javnost s pravom sumnja da je riječ o vrlo ozbiljnim mutnim radnjama, na štetu svih građana i države", trdi sagovornik lista.

Portparol OHR-a Mario Brkić, pojasnio je za Srnu da je plaćanje poreza na plate i doprinosa za zaposlene u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u skladu sa zakonima oba entiteta u BiH, rekao je Srni

"Što se tiče plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene u OHR-u, to je u potpunosti u skladu sa zakonima oba entiteta", rekao je Brkić, komentarišući tvrdnje da je OHR oštetio budžet i fondove u Republici Srpskoj (RS) za više od 15 miliona KM, neplaćanjem poreza na plate i doprinosa za zaposlene koji su prijavljeni na teritoriji Srpske.

"Od 1996. do 2001. godine u OHR-u je širom RS bilo zaposleno između 250 i 300 ljudi, koji su se tretirali kao lokalno osoblje. Njihova prosječna plata u to vrijeme bila je oko 1.200 KM. Koliko je ukupno OHR oštetio RS i BiH u ovom trenutku je nemoguće precizno izračunati, jer je ta kancelarija počela da plaća poreze i doprinose na plate zaposlenog lokalnog osoblja tek 1. jula 2001. godine. Obzirom da doprinosi nisu uplaćivani ni prvih pet godina mandata, može se izračunati da je RS za taj period oštećena za najmanje 10 miliona KM", tvrdi izvor "Presa RS".

On je naglasio da se od 1. jula 2001. godine primjenjuje nova strategija, odnosno prijavljivanje samo jedne petine ličnih primanja, u šta se uvjerio uvidom u lični poreski karton jednog zaposlenog u OHR-u, čija plata prelazi 4.500 KM, a čija su godišnja primanja prijavljena na samo 9.545,90 KM, što znači da je samo u ovom slučaju izbjegnuto plaćanje obaveza u iznosu od oko 45.000 KM.

"Ovaj dio je teško izračunati, ali postoji procjena da je na taj način utajeno između pet i sedam miliona, što sve skupa dovodi do brojke veće od 15 miliona KM", tvrdi izvor lista.

On je dodao da se, međutim, postavlja pitanje koliko istražni organi RS i BiH mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno kolike su njihove nadležnosti, a kolika ograničenja.

"Naime, OHR u BiH uživa status diplomatske misije i njegovi zaposlenici, odnosno odgovorna lica, ne mogu biti krivično gonjeni", rekao je sagovornik lista.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE