• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probijanje drinskog nasipa kod Rače

"Vode Srpske" danas će raditi na probijanju drinskog nasipa na lokalitetu Rača radi odvoda vode sa poplavljenog evakucionog područja.

 Probijanje drinskog nasipa kod Rače Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Ovo je saopšteno iz Republičke Uprave Civilne zaštite. 

Viseći most u Banjaluci... kojeg više nema
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

U toku noći s tog dijela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke.

Iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske navode da je u Bijeljini sinoć od 23.00 časa pao napon i u tri navrata nestajalo je električne energije što je prouzrokovalo prekid fiksne telefonije i interneta.

Grad Bijeljina je, posredstvom Republičke uprave Civilne zaštite, prihvatio ponudu za pomoć njemačke organizacije "Help" i očekuje se da u Bijeljinu stignu terenska vozila sa pumpama velikog kapaciteta, pratećom opremom i kompletnom posadom.

Nasipi su sigurni i rijeka Sava ne prodire više u Semberiju, objavio je danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. On kaže da je nakon višednevne borbe za odbranu Crnjelova, sa 1.200 kuća i 4.000 stanovnika, improvizovani nasip od vreća na Dašnici izdržao.

Kod sela Brodac, Balatun, Velino selo i dijelu Batkovića zaustavljen je dotok i izjednačen nivo voda u Savi i poplavljenom području, čime je smanjen i pritisak na nasip.

Na ovom dijelu nasipa organizovano je dežurstvo kako bi se na vrijeme uočilo i spriječilo eventualno popuštanje utvrde od vreća sa pijeskom.

Mićić je rekao novinarima da u gradu ima dovoljno hrane, voda je ispravna za piće, a konačna potvrda o tome očekuje se u toku dana.

Prema njegovim riječima, evakuisanom i stanovništvu u poplavljnom području potrebni su hrana, voda i ćebad, a ljudstvo i oprema biće danas angažovani u dijelu i sela koja su bila na udaru drinskog poplavnog talasa, Amajlije, Popovi i Dvorovi.

U naselju Janja u toku je čišćenje i dezinfekcija terena, a u gradskom jezgru ispumpavanje vode iz podruma i sa dijelovi ulica.

Evropska komanda američkih snaga NATO-a obezbijedila je pomoć u opremi u trajno vlasništvo Republičkoj upravi u vrijednosti od oko 700.000 dolara. Pomoć danas kreće iz Italije, a dolazak i isporuka očekuje se sutra u Banjaluci.

Republička uprava je, posredstvom Ministarstva bezbjednosti BiH, prihvatila pomoć USAID-a koja se sastoji od četiri motorna čamca i očekuje se njihov dolazak.

Na području opštine Donji Žabar utvrđen je nasip u mjestu Kopanica i rijeka Sava se više ne izliva na tom području. Na utvrđivanju tog dijela nasipa bile su angažovane Oružane snage BiH. U ovoj opštini i dalje je pod vodom oko 50 kuća.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Šamcu sinoć je donio zaključak da osnovni zadatak danas bude uklanjanje uginule stoke.

Pošto je u gradu ostalo oko 25 odsto stanovništa, a nivo vode opao za jedan metar, odlučeno je da se Štab pokuša približiti gradu što je više moguće. Donesena je i odluka o uvođenju policijskog časa koji će trajati od 22.00 do 6.00 časova.

U opštini Modriča aktivnosti su usmjerene na dostavu hrane, vode, lijekova, higijenskih paketa i drugih potrepština stanovništvu u mjestima Vranjak, Koprivna, Miloševac i Modriča četiri, koja su bila ugrožena poplavama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE