• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži dokaze iz Pakistana

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Vlade Pakistana da mu dostavi dokumenta neophodna za njegovu odbranu.

 Karadžić traži dokaze iz Pakistana Izvor: MONDO

Dokumenta se tiču isporuka oružja bosanskim muslimanima od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1995. godine.

Zahtjev je upućen u pismu pakistanskom ambasadoru u Holandiji Azizu Ahmadu Čaudriju, a u vezi sa tim Karadžić traži prepiske Vlade u Islamabadu sa vladama SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Hrvatske i BiH u kojima se vidi da su te vlade znale i odobrile isporuku pakistanskog oružja BiH.

Karadžić dalje traži sve izvještaje pakistanskog osoblja u sastavu UNPROFOR-a, pakistanskih obavještajnih i vojnih zvaničnika u vezi sa naoružavanjem bosanskih muslimana u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1995.

Nekadašnji predsjednik RS traži i sve zapisnike sa sastanaka održanih između 1. aprila 1992. i 31. decembra 1995. godine sa predstavnicima vlade BiH na kojima je razgovarano o isporuci oružja BiH, kao i izvještaje u vezi sa pakistanskim brodom sa 10 kontejnera oružja za bosanske muslimane koga su presreli u Jadranskom moru u januaru 1993. godine, uključujući tovarni list i prepisku u kojoj se vidi da je isporuka dogovorena i plaćena.

U pismu se dalje traže svi izvještaji, zabilješke i prepiske u vezi sa korištenjem UNPROFOR-a, vojnih posmatrača UN, UNHCR-a i osoblja nevladinih organizacija od aprila 1992. do avgusta 1995. godine za obezbjeđivanje oružja, municije, vojne opreme bosanskim muslimanima kao i za obavljanje zadataka vojne ili obavještajne prirode za njihove vlade ili za NATO.

U vezi sa tim Karadžić je zatražio da Vlada Pakistana omogući da njegov tim odbrane intervjuiše pakistanskog general-pukovnika Džaveda Nasira.

Radovan Karadžić optužen je za genocid, zločine protiv humanosti i ratne zločine tokom rata u BiH 1991- 1995. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE