• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave u RS: Šamac i dalje pod vodom

Autori mondo.ba Autori SRNA

Šamac i dalje pod vodom, u pojedinim opštinama u Brodu nadiru podzremne vode, stanovništvu Doboja potrebna hrana i pelene za bebe...

 Poplave u RS: Šamac i dalje pod vodom Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske saopšteno je da se Šamac i dalje nalazi pod vodom, čija dubina na pojedinim mjestima iznosi i do metar, iako gradu više ne prijeti neposredna opasnost od poplava.

Vrši se zbrinjavanje ljudi koji se i dalje nalaze u poplavljenom području.

Na dijelovima opštine gdje se voda povukla vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata, te uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi, a na dijelovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje.

U naselju Krepšić U opštinI Donji Žabar prokopan je put pa je voda počela da se povlači iz poplavljenih mjesta. Evakuisano je 350-400 stanovnika, a u kolektivne centre je smješteno 170 lica. Građanima su trenutno najpotrebnije pumpe za ispumpavanje vode, rukavice i maske, kao i svi vidovi humanitarne pomoći.

U opštini Kozarska Dubica u mjestu Ševarlije poplavljeno je osam kuća. Podzemne i zaobalne vode rijeke Une i Save zaplavile su oko 1500 hektara zemljišta.

U selu Glavinac i Gradina pod vodom je 16 kuća, a pristup im je nemoguć kopnenim putem.

Na području Bijeljine stanje je i dalje složeno, ali se provode sve neophodne aktivnosti na postepenoj stabilizaciji i poboljšanju.

I dalje je prisutna opasnost na starom dašničkom nasipu kod Visoča, a potencijalno prijeti opasnost i od epidemije zbog uginule stoke na poplavljenim područjima uz rijeku Savu, kao i u vodenim džepovima na području grada i naseljenog mjesta Dvorovi.

U toku noći nastavljeno je utvrđivanje i sanacija nasipa.

U Doboju se rijeka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne prijeti opasnost od poplava.

U najvećem dijelu grada uspostavljena je struja i vrše se pripreme za uključenje struje u najugroženije dijelove grada. Voda iz vodovodne mreže je tehnička i nije za piće. Vrši se podjela humanitarne pomoći na punktovima koje je uspostavio Crveni krst.

Ekipe "Telekoma Srpske" vrše radove na uspostavljanju telefonskih veza, a u dijelu grada uspostavljena je fiksna telefonija.

Stanovništvu Doboja potrebna je hrana i pelene za bebe, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, pumpe za ispumpavanje, osnovni namještaj i posteljina.

U opštini Brod na području naselja Liješće, Sijekovac i Brodsko Polje dva nadiru podzemne vode koje su počele ugrožavati stanovništvo. U naselju Liješće je evakuisano stanovništvo iz četiri kuće.

U Banjaluci snabdijevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, a fiksna i mobilna telefonija su u funkciji.

U opštinama Laktaši, Oštra Luka i Šipovo stanje se normalizuje i vrši se dezinfekcija, odvoz kabastog smeća i čišćenje poplavljenih objekata.

U opštini Kotor Varoš trenutno je u prekidu snabdijevnje vodom užeg dijela grada. Put prema opštini Kneževo nije prohodan.

Voda se u Prijedoru povlači, iako je još uvijek prisutna u nižim zonama zbog podzemnih voda. Snabdijevanje električnom energijom i vodom je normalizovano sem u naselju Baltine Bare. Svi putni pravci su prohodni.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE