• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Stigao i drugi UN-ov avion

Autori mondo.ba Autori SRNA

Avion UN za poplavljena područja u BiH sa 20 agregata za struju humanitarne pomoći iz fondova urgentne pomoći USAID-a i norveške Vlade, sletio je na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke. Sletio i avion sa pumpama za vodu.

Avion UN sa agregatima i pumpama za vodu vrijednosti oko 220.000 dolara humanitarne pomoći za poplavljena područja u BiH iz fondova urgentne pomoći USAID-a i norveške Vlade, sletio je na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke. Avion je sletio nešto prije 20.00 časova.

Prvi avion sa agregatima za struju vrijednosti oko 150.000 dolara sletio je danas u 13.15 časova, a sva oprema koja je došla biće trajno vlasništvo uprava civilne zaštite u BiH, koje će se po potrebi iznajmljivati opštinama.

Riječ je o dijelu pomoći koji je obezbijeđen sredstvima USAID-a i norveške vlade, a dio je velikog kontingenta pomoći koje su dvije vlade obezbijedile za BiH.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović, koji je dočekao avion, rekao je da je ovo prvi od dva aviona koji će danas sletjeti u Mahovljane, a da će pomoć UN, odnosno vlada SAD i Norveške, dolaziti i na aerodrome u Sarajevu i Tuzli.

Vidović je novinarima na banjalučkom aerodromu rekao da će pomoć biti dijeljena po 45 odsto entitetima, a 10 odsto Brčko distriktu.

"Sva oprema koja dođe biće trajno vlasništvo uprava civilne zaštite, koje će se po potrebi iznajmljivati opštinama", rekao je Vidović.

Vidović je zahvalio UN, USAID-u, norveškoj vladi i svim donatorima koji su uvidjeli koliko je teška situacija u Republici Srpskoj i pomogli svojim donacijama.

Vršilac dužnosti direktora Uprave Civilne zaštite Srpske Veseljko Elez rekao je da svi zahtjevi opština za pomoć stižu u Stručno-operativni centar, koji vrši distribuciju prema zahtjevima.

"Garantujem da će oprema otići tamo gdje je najneophodnija i vjerovatno će već sutra biti na terenu", rekao je Elez.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čudna računica

Čudna neka računica, jer je šteta otprilike 90% u RS i 10% u FBiH a pomoć ide 45-45, šta bi tek bilo da je obrnuto, vjerovatno RS ne bi dobila ništa.

MONDO REPORTAŽE