• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS nije spremna za ultimatume!

Međunarodne diplomate u Banjaluci razgovarale sa liderima o zaključcima skupštine RS. Dodik poručio da ultimatume smatra neprihvatljivim.

 RS nije spremna za ultimatume! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsjednik Vlade Republike SrpskeMilorad Dodik ocijenili suu Banjaluci da pitanje zaključaka Narodne skupštine RS u vezi sa efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH mora biti riješeno na racionalan način.

Dodik je poručio ambasadorima Francuske i Velike Britanije u BiH Mariz Bernio i Majklu Tejtamu koji su takođe došli u Banjaluku, da je RS spremna da otkloni eventualne nejasnoće u vezi sa zaključcima, ali da ultimatume, ma od koga oni dolazili, smatra neprihvatljivim.

Iz OHR-a je saopšteno da su Incko i Dodik razgovarali o aktuelnim političkim pitanjima, uz poseban naglasak na predstojeći sastanak u okviru prudskog procesa.

Oni su istakli da je potrebno preduzeti sve mjere da bi se pitanja državne i vojne imovine riješila što je prije moguće, te se na taj način dokazalo da je BiH spremna da postane partner EU.

"Evropska budućnost zemlje je najvažniji cilj za sve građane i njihove političke lidere. Dodik pozdravlja inicijative koje će ubrzati proces integracija u EU, a sada je najurgentnije da BiH obezbijedi ispunjavanje svih preostalih uslova iz `mape puta` za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU", rekao je Incko.

Sagovornici su pozdravili prošlonedeljne odluke Savjeta ministara BiH o usvajanju zakona neophodnih za liberalizaciju viznog režima, navodi se u saopštenju.

Dodik je naglasio da bi Parlamentarna skupština BiH trebalo da usvoji ove zakone što je prije moguće, te izrazio podršku ispunjenju svih uslova koji će građanima u budućnosti obezbijediti sve prednosti bezviznog putovanja u EU.

Šefovi misija država članica EU i delegacije Evropske komisije u BiH pozvali su Narodnu skupštinu Republike Srpske da prioritetno riješi situaciju u vezi sa zaključcima o efektima prenošenja ustavnih nadležnosti sa RS na BiH, na način koji će doprinijeti evropskoj perspektivi BiH.

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Ambasade Češke u BiH.

"Zaključci dovode u pitanje obavezu BiH da usvoji zakone i realizuje mnoge reforme prihvaćene u Evropskom partnerstvu ili kao preduslov za potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. EU je do sada, u svrhu podrške ovim reformama, investirala značajna finansijska sredstva", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da bi realizacija dijela zaključaka predstavljala prepreku evropskoj budućnosti BiH, slabljenjem kapaciteta države za provođenje reformi neophodnih za proces EU integracija.


I Ambasadori Francuske i Velike Britanije su tokom razgovora u Banjaluci izrazili zabrinutost svojih zemalja za novonastalu situaciju u BiH i istakli da smatraju da takve situacije dodatno usporavaju put BiH prema EU, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Bernio i Tejtam su naglasili da je nesporno postojanje RS zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ne postoji plan međunarodne zajednice za gašenje RS.

Oni su naglasili da od predstavnika RS očekuju da u konsultacijama sa predstavnicima OHR-a iznađu rješenje za novonastalu situaciju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan

Visoki predstavnik obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglašen ništavnim.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE