• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinuta vanredna situacija u RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vlada Republike Srpske je ukinula vanrednu situaciju na cijeloj teritoriji Srpske, osim u gradovima Doboj i Bijeljina, te određenom broju ugroženih opština, izjavila je komandant Štaba Željka Cvijanović.

  Ukinuta vanredna situacija u RS Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Cvijanovićeva je rekla da vanredna situacija i dalje ostaje u Vukosavlju, Modriči, Šamcu, Srebrenici, Donjem Žabaru i Šekovićima.

Ovim je prestala da važi odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske od 17. maja, osim za područja gradova Doboj i Bijeljina i ovih opština.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Republički štab za vanredne situacije juče predložio Vladi Srpske ukidanje vanredne situacije.

"Snage za zaštitu i spasavanje, prema zakonu o vanrednim situacijama, na područjima lokalnih zajednica stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije, osim organizacionih jedinica koje djeluju u koordinaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je danas smanjen broj opština koje su iskazale potrebu za postojanjem vanredne situacije i dodala da će Republički štab za vanredne situacije nastaviti da zasjeda i da se bavi analizom situacija u ugroženim lokalnim zajednicama.

Cvijanovićeva je navela da su lokalni organi u Doboju dužni da provedu mobilizaciju ljudstva i sredstava potrebnih za čišćenje i uspostavljanje normalnog funkcionisanja grada.

Premijer Srpske je navela da je na područiju Doboja prisutno više od 1.000 kamiona, 606 traktora i 58 radnih mašina, a u ovom gradu počele su sa radom republičke i lokalne institucije na način na koji to dozvoljavaju uslovi.

Ona je podsjetila da je poplava koja je pogodila Srpsku rangirana na nivou poplava koje se dešavaju u 500 godina ili više, te naglasila da uvijek postoji opasnost od poplava.

Cvijanovićeva je naglasila da se Vlada u ovoj situaciji izuzetno dobro snašla, da je koordinisala mnogim aktivnostima, ali i dodala da u pojedinim opštinala lokalne vlasti nisu podjednako dobro reagovale.

Ona je ocijenila kao korisne posjete ministara ugroženim područijima, jer su, između ostalog, naročito u početku postojale teškoće u komunikacijama, a ministri su bili ti koji su donosili informacije šta je neophodno uraditi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE