• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Procjena štete sredinom juna

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da bi do sredine juna trebalo da bude gotova prva zvanična procjena štete uzrokovane poplavama u BiH.

Na ovoj procjeni rade vlasti u BiH, zajedno sa Svjetskom bankom, Razvojnim programom UN i EU.

Lagumdžija je upoznao ministra privrede Hrvatske Ivana Vrdoljaka sa proteklim dešavanjima u BiH i okvirnim razmjerama štete koje su nanesene u područjima zahvaćenim poplavama u BiH.

"Strani eksperti će precizirati bazne potrebe u ovom trenutku, kako da prije zime svi ljudi koji su ovom prilikom nastradali imaju krov nad glavom i kako da se očuvaju postojeća radna mjesta, koja su uništena, a proces obnove iskoristi za kreiranje novih", izjavio je Lagumdžija na konferenciji za novinare.

Hrvatska da lobira za nas

Lagumdžija je istakao da BiH u ovoj fazi od Hrvatske očekuje da lobira u EU po pitanju obnove i rekonstrukcije BiH, da znanjem pomogne u pristupu evropskim fondovima, da pomogne u zejedničkom nastupu prema donatorima i drugim međunarodnim institucijama, te da pomogne u organizovanju donatorske konferencije za BiH. "Posebno nam je važna promjena zakona kojim bi ljudima koji su izgubili i kuću i zemlju omogućili da nove parcele, dozvole za izgradnju kuće i priključke besplatno dobiju od lokalne zajednice. U tom slučaju lakše bi došli do donacija", naveo je Lagumdžija.

On je dodao da je upoznao načelnike nekih lokalnih zajednica sa metodologijom prema kojoj bi trebalo pripremiti izvještaje kako bi ocjena i procjena EU, Svjetske banke i UNDP-a bila što kvalitetnija, na bazi njihovih podataka.

Lagumdžija i Vrdoljak su razgovarali i o zajedničkom djelovanju BiH i Hrvatske na trećim tržištima, te intenziviranju zajedničke saradnje na projektu Jadransko-jonskog gasovoda.

Vrdoljak je istakao da će, osim dosadašnje pomoći BiH, Hrvatska ponuditi i pomoć iz svojih zaliha u količini koja neće ugroziti potrebe njenih građana.

"Pomoći ćemo i da zajedno nastupimo prema Briselu, evropskim fondovima i donatorskim konferencijama, kako bi Evropi pokazali koliko je važna naša bileteralna, odnosno regionalna saradnja", kazao je Vrdoljak.

Hrvatski ministar smatra da je projekat Jadransko-jonskog gasovoda šansa da se krene gasifikacija BiH sa južne strane, kao i da se pokaže važnost zajedničkog nastupa u velikom projektu kao što je ovaj.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE