• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Sarajeva iselilo 190.000 ljudi, odlazak se nastavlja

"Sarajevo sve više postaje islamski grad", tvrdi predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

 Iz Sarajeva iselilo 190.000 ljudi, odlazak se nastavlja Izvor: MONDO

Paroh sarajevski i član Međureligijskog vijeća BiH Vanja Jovanović rekao je da se iz Sarajeva i okoline proteklih godina iselilo oko 190.000 pravoslavnih Srba, a da se iseljavanje i dalje nastavlja, piše "Glas Srpske".

"Iseljavanje se nastavlja uprkos činjenici da su ti ljudi proveli rat u Sarajevu. Oni prodaju svoje stanove ili ih mijenjaju za one u sarajevskim naseljima Dobrinja i Lukavica, u Republici Srpskoj", rekao je Jovanović.

On je dodao da u Sarajevu živi veći broj onih koji su se vratili da ostvare svoja stanarska ili druga prava, ali da to nije stvarna slika povratka Srba u Sarajevo.

Kako tvrde mještani Istočnog Sarajeva, u naseljima Dobrinja i Lukavica sve veći broj Hrvata kupuje stanove i odlazi iz federalnog Sarajeva.

Reis Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao je prije dva dana za beogradsku štampu da je u Sarajevu "ostalo da živi jako mnogo Srba".

"U Sarajevu je većinsko bošnjačko stanovništvo, zato što su Bošnjaci protjerani iz drugih gradova, ali je Sarajevo grad koji nikada nikog nije protjerao - ni Srbe, ni Hrvate", rekao je on.

Direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac rekao je da u slučaju Sarajeva "više uopšte nisu bitni brojevi".

"Jasno je da su posljedice rata u BiH stravične i najviše plaćaju oni koji su manjina na nekom prostoru, a u Sarajevu to su Srbi. O njima ne brine niko, niti njihova većina, niti oni koji su većina u FBiH", rekao je Šehovac.

On je dodao da se postavlja pitanje ljudskog odnosa prema onome ko je drugačiji i slabiji.

"Srbi u Sarajevu su obespravljeni, nedovoljno bezbjedni, nezaposleni, a u pitanje je dovedena i njihova sloboda vjeroispovijesti", rekao je Šehovac.

On je dodao i to da Srbi u Sarajevu nemaju više kome da se obrate jer su u nekoliko navrata odbili da im pomognu i predstavnici međunarodne zajednice i nadležni u Vladi i Parlamentu FBiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je, prema podacima koje ima, od oko 200.000 Srba, koliko ih je bilo prije rata u Sarajevu, sada ostalo svega deset do 15 hiljada.

"I ono malo Srba koji su ostali u tom gradu traže način da odu jer ne mogu da ostvare svoja prava", kaže i on.

"Sarajevo sve više postaje islamski grad", tvrdi predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić i dodaje da je svakim danom sve teža situacija i za ono malo Srba koji su ostali da žive na području federalnog Sarajeva. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE