• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova klizišta u BiH

Autor SRNA

Na području Doboja registrovana su 63 klizišta od kojih 20 predstavljaju potencijalnu opasnost u skorije vrijeme, dok je na području Tuzlanskog kantona, evidentirano više od 3.000 klizišta.

Prema podacima Kantonalne uprave Civilne zaštite, na području opštine Tuzla juče je prijavljeno 99 novih kliziša, dok je uništen jedan objekat, tri su oštećena, a 24 objekta su ugrožena.

Ukupan broj prijavljenih klizišta na području opštine Tuzla iznosi oko 1.400, što je skoro jedna polovina u odnosu na cijelo područje Tuzlanskog kantona.

Na području većine opština Tuzlanskog kantona situacija se stabilizuje, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji evidentiranih klizišta.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosio je jutros 198,87 metara nadmorske visine, što je ispod tačke preliva od 200 metara.

Zbog pojave klizišta tri porodice iz Doboja su iseljene, dvije iz naselja Gavrići i jedna iz Mjesne zajednice Cerovica sa jedanaest stanovnika, koji su smješteni kod rodbine, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Nastavlja se čišćenje stambenih jedinica i objekata, njihova dezinfekcija, odvoz otpada sa ulica, kao i uginulih životinja po prijavama građana. Voda iz vodovodne mreže još nije za piće.

Na ovom području trenutno su najpotrebnije pelene, hrana za bebe, pumpe za ispumpavanje vode, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, deterdžent za veš, kao i osnovni namještaj, bijela tehnika i posteljina.

U Šamcu se voda iz gradskih naselja koja su poplavljena postepeno povlači, tako da je sinoć dubina vode bila oko 50 centimetara. U potopljenim naseljima nalazi se oko 360 stambenih jedinica.

U pojedinim dijelovima opštine još se pronalaze leševi uginule stoke koji se uklanjaju i odvoze na predviđena mjesta.

Timovi i ekipe iz Njemačke, Poljske i Danske angožavni su na ispumpavanju vode, a Francuzi na prečišćavanju vode.

Veći broj klizišta na području Šekovića i dalje ugrožavaju oko deset stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 osoba. U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci prema zaseocima Lukići i Majdan.

Na područjima opština Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci i Ugljevik veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Broj klizišta se stalno povećava, a iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano.

U opštini Donji Žabar voda se postepeno povlači sa prostora Lončara, naselje Drijen. U toku jučerašnjeg dana izvršena je dezinfekcija objekata iz kojih se povukla voda i uklonjen je kabasti otpad. Još je poplavljeno oko 260 stambenih objekata. U kolektivnom smještaju nalazi se 55 stanovnika.

Nova klizišta pojavljuju se i na području opštine Modriča.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE