• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: Incko ima američku podršku

Valentin Incko ima punu podršku SAD, uključujući i korištenje bonskih ovlašćenja, izjavio je Čarls Ingliš.

 Ingliš: Incko ima američku podršku  Izvor: MONDO

On je "Dnevnom avazu" rekao da postoji neslaganje s namjerama i aktivnostima koje proizlaze iz nekih aktivnosti Skupštine Republike Srpske.

"Oni su usvojili određene zaključke, a mi znamo da su zaključci forma koja je obavezujuća i proizvodi pravne posljedice. No, zvaničnici RS kazali su nam da im namjera nije bila da naprave izvršni dokument, nego da daju političku izjavu", rekao je Ingliš i dodao da vjeruje da ovo neslaganje može biti riješeno.

Američki ambasador je kazao da bi sa deklaracijom imali politička, a sa zaključcima imaju i pravna neslaganja.

"Ako skupštinski zaključci ostaju, onda ulazimo u pravno neslaganje i tu postoji mogućnost konflikta", rekao je Ingliš.

Upitan da li će pdoržati Incka ako bude koristio bonska ovlašćenja, on je odgovorio da kada visoki predstavnik bude vjerovao da je potrebno koristiti bonska ovlaštenja kako bi zaštitio Dejtonski sporazum, SAD će čvrsto stati iza njega, kao i uvijek do sada.

Ingliš je poručio da je stav SAD jasan i nepromijenjen da postoji jedna BiH, kao suverena država s utvrđenim granicama čiji se teritorijalni integritet ne može dovoditi u pitanje.

"Ne podržavamo i nećemo podržati podjelu BiH u bilo kojem obliku i aktivno radimo na promovisanju napredne, suverene države BiH i potpuno poštujemo njen teritorijalni integritet kao buduće članice EU i NATO-a", rekao je Ingliš.

Što se tiče zatvaranja kancelarije visokog predstavnika u BiH, on je rekao da su odluke koje su potrebne da bi se stvorili uslovi za zatvaranje te kancelarije složene, ali ne toliko da se ne mogu sprovesti prilično brzo.

"Neke od njih možda trebaju više vremena nego što ga sada ima, do održavanja narednog Savjeta za primjenu mira u BiH, krajem ovog mjeseca", rekao je Ingliš. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE