• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Evropeizacija” odnosa između BiH i Češke

Predstavnici BiH i Češke potpisali su u utorak protokol o amandmanima na Sporazum o unapređenju i zaštiti ulaganja.

 “Evropeizacija” odnosa između BiH i Češke Izvor: MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ambasador Češke u BiH Jirži Kudela poslije potpisivanja sporazuma održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj je Kudela ovaj događaj okarakterisao kao “evropeizaciju” odnosa između BiH i Češke.

“Za Češku je ovaj protokol veoma bitan, s obzirom da je riječ o usklađivanju propisa sa EU-standardima, dok smatram da je to za BiH značajno jer predstavlja njen iskorak prema EU”, rekao je Kudela.

On je izrazio nadu da neće biti potrebno pristupati novim izmjenama Protokola BiH, jer očekuje da i BiH konačno pristupi EU i da dosljedno poštuje “pravnu stečevinu EU”, koja se posebno tiče slobodnog kretanja ljudi, robe, kapitala, ideja.

Podsjećajući da je ovaj sporazum potpisan 17. aprila 2002. godine i da je stupio na snagu 30. maja 2004. godine, Zirojević je pojasnio da su se, s obzirom na obaveze Češke, kao države-članice EU, kao i na opredijeljenost BiH da uskladi svoju legislativu sa evropskim zahtjevima, dvije strane dogovorile da pristupe određenim izmjenama i dopunama ovog, u suštini, tipskog sporazuma.

“U Protokolu između BiH i Češke o amandmanima na pomenuti sporazum definisano je da bilo koja od ugovornih strana može obustaviti, prekinuti ili umanjiti obim, djelimično ili u potpunosti, režima predviđenog u ovom sporazumu, na osnovu zajedničkog stava ili zajedničke mjere usvojenih u okviru zajedničke spoljne i bezbjednosne politike određene carinske, ekonomske ili monetarne unije, zajedničkog tržišta ili zone slobodne trgovine, čija je ona članica”, precizirao je Zirojević.

On je istakao da Protokol definiše tzv. MFN tretman za povrat prihoda koji potiču iz ulaganja od strane investitora druge ugovorne strane, odnosno tretman ne manje povoljan od onoga koji se dodjeljuje povratu prihoda investitora iz bilo koje treće države.

Prema njegovim riječima, osim Češke, i Rumunija je kao članica EU, a Hrvatska kao kandidat za članstvo u EU, zatražila ove izmjene.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE