• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Primjenjivaćemo zaključke i poslije Incka

Premijer RS kaže da visoki predstavnik u BiH može da ukine zaključke NS RS, ali da će ih vlasti Srpske primjenjivati i kada on ode.

 Dodik: Primjenjivaćemo zaključke i poslije Incka Izvor: MONDO

"Ako ostale stranke iz Republike Srpske(RS) u Narodnoj skupštini budu htjele da se dogovorimo da se zaključci apsolutnim konsenzusom preimenuju u deklaraciju spremni smo da o tome razgovaramo. Lično preferiram da ostanu zaključci Narodne skupštine RS, da ih ukine visoki predstavnik i da ih opet primjenjujemo kada visoki predstavnik ode", rekao je Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Komentarišući razgovore sa diplomatskim predstavnicima u Banjaluci, Dodik je ponovio zaključke SNSD-a da se, "ukoliko visoki predstavnik smatra potrebnim da se obrati Narodnoj skupštini RS i obrazloži svoje stavove, ta tačka može naći na dnevnom redu".

On smatra da nema ni formalnih razloga za zakazivanje sjednice i razmatranje tačke o zahtjevu visokog predstavnika za povlačenje zaključaka koji se tiču prenosa nadležnosti, ako se Incko ne pojavi i ne obrazloži je.

"RS je jasno locirala svoju poziciju, od nje su otete nadležnosti, formirane nelegalne institucije u BiH. Kada kažem nelegalne, to znači da su antidejtonske i antiustavne, kao što je Sud BiH, Tužilaštvo, Sipa i mnoge druge institucije, koje su formirane na bazi takozvanih ‘odluka i zakona’, koje je proglasio visoki predstavnik", istakao je Dodik.

Dodik je potvrdio da će Kolegijum Narodne skupštine RS odlučiti o tome da li će se ova tačka naći na dnevnom redu, te ponovio da Vlada stoji iza zaključaka Narodne skupštine RS, jer oni ne sadrže ništa antidejtonsko niti antiustavno.

"Nama su međunarodni predstavnici predlagali da se umjesto zaključaka Narodne skupštine RS to tretira kao deklaracija, obrazlažući da između toga ima formalno-pravno razlike", rekao je Dodik.

Premijer Srpske je naveo da je ovdje riječ o tome koliko se unutar RS poštuje Narodna skupština.

"Može visoki predstavnik da ukine te zaključke, ali ako mi budemo i dalje te zakone implementirali, šta je onda cilj visokog predstavnika", upitao je Dodik, ocijenivši da je očigledno da je atmosfera i ostrašćenost u međunarodnoj zajednici protiv RS doprinijela ishitrenoj akciji visokog predstavnika da načini ovaj potez.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima napravljena je euforija, u čijoj osnovi je grupa iz OHR-a, koji žele da održe ovu instituciju u BiH i priču o lošoj RS i da prije sjednice Savjeta za implementaciju mira insceniraju određene situacije, kao što je to bilo ovaj put.

Dodik je naveo da je Incku, koji je relativno "svjež", drugo nije ni preostalo nego da vjeruje u ono što mu kažu saradnici i da sada se vidi da to nije tako.

On je poručio da visoki predstavnik nema prava da donosi zakone i dodao da se svi prigovori iz RS upravo odnose na formulaciju i činjenicu da visoki predstavnik nije mogao da proglasi ove zakone.

"Odluke nisu zakoni i visoki predstavnik nije zakonodavac niti ustavotvorac. On je u prošlom vremenu mijenjao ustavnu strukturu u BiH, što se vidi iz knjige Pedija Ešdauna u kojoj kaže da je došao u BiH da preuredi Dejton, da se upetlja u sve pore života u BiH za šta mu je na raspolaganju bilo stavljeno 38 miliona evra mjesečno i 800 ljudi", istakao je predsjedik Vlade RS.

Dodik je potvrdio da je visoki predstavnik zadužen da Aneksom 10 tumači Dejtonski sporazum i ništa više.

On je podsjetio da je RS jedna od strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i da je visoki predstavnik obavezan da, prema Dejtonu, obaviještava strane o svom radu.

RS je, naglasio je Dodik, sve vrijeme bila ponižavana i bila je "dragstor" iz koga su oni uzimali ono što su htjeli ne konstatujući uopšte mišljenje vlasti Srpske.

Prema Dodikovim riječima, priča o deklaraciji dugoročno ima smisla, jer je dugoročno važno da RS ima legalan dokument iz ovog vremena, a to je onaj koji su donijeli legalni organi i koji je objavljen u Službenom glasniku.

"Možemo mi ići i ovim putem, da kažemo ‘vi ukinite zaključke koje je donijela RS, ali mi ćemo ih primjenjivati bez obzira što ih vi ukidate, jer mi to ne prihvatamo’", istakao je Dodik i dodao da politička pamet nalaže da buduće generacije, kada se budu vraćale na ovo vrijeme, imaju legalan akt.

On je napomenuo da to neki u RS ne razumiju nego "pokušavaju da izigravaju velike patriote".

"To su oni koji su u najvećoj mjeri doprinijeli da se prenos ovlaštenja upravo desi na nezakonit način", ocijenio je premijer Srpske.

Dodik je rekao da je u ponedjeljak, tokom razgovoru sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom najviše riječi bilo o pitanjima privatizacije imovine i na koji način to treba riješiti kako bi se stvorili uslovi da PIK odluči o transformaciji OHR-a u kancelariju EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE