• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uništeni i oštećeni školski objekti

Autor SRNA

Prema izvještajima ministara obrazovanja Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, na ovim područjima je od posljedica poplava i pokrenutih klizišta oštećen 51 vaspitno-obrazovni objekat, dok ih je pet potpuno uništeno.

Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH (FBiH), koju čine federalni ministar obrazovanja i nauke, te kantonalni ministri obrazovanja, na današnjoj tematskoj sjednici u Sarajevu razmatrala je stanje vaspitno-obrazovnih objekata u Federaciji nakon poplava i prioritetne planove djelovanja.

Na sjednici je zaključeno da nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja u saradnji sa kantonalnim i opštinskim komisijama za procjenu štete, štabovima civilne zaštite, te drugim nadležnim institucijama, u što kraćem roku izvrše konačne procjene nastalih šteta na školskim objektima kako bi se mogle preduzeti sve neophodne aktivnosti na njihovoj sanaciji i osposobljavanju, saopšteno je iz federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

Izvještaji o stanju sa procjenama nastalih šteta svih uništenih i oštećenih vaspitno-obrazovnih objekata neophodni su i potencijalnim donatorima, ali i radi utvrđivanja prioriteta u raspodjeli postojećih sredstava resornog ministarstva namijenjenih za poboljšanje uslova rada ovih ustanova, a koja će biti usmjerena isključivo prema ugroženim područjima u pet kantona.

Izvještaji sa procjenama štete na školskim objektima biće zatraženi i od kantonalnih ministarstava obrazovanja Posavskog, Srednjobosanskog i Sarajevskog kantona, čiji predstavnici opravdano nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

Koordinacija ministara obrazovanja i nauke podržala je inicijativu resornog federalnog ministra Damira Mašića da se od nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja i javnih visokoškolskih ustanova zatraži mogućnost za produženje ispitnih i upisnih rokova za studente koji dolaze iz poplavljenih i ugroženih područja u FBiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE