• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojna imovina vrijedna 12, 5 milijardi dolara

Vojna imovina u Republici Srpskoj procjenjuje se na 12,5 milijardi dolara, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz.

 Vojna imovina vrijedna 12, 5 milijardi dolara Izvor: MONDO

On je novinarima u Banjaluci rekao da vojna imovina u Federaciji BiH nije procijenjena, jer bivše federalno ministarstvo odbrane nije izvršilo njen popis, kao što je to učinilo bivše Ministarstvo odbrane RS.

Ćurguz kaže da je pitanje popisa vojne imovine u BiH jedno od važnijih kojim mogu biti riješena brojna statusna pitanja demobilisanih boraca, oficira VRS, radnika bivšeg Ministarstva odbrane RS i sadašnjeg Ministarstva odbrane BiH.

"Raspolažemo saznanjima o zloupotrebama Zakona o odbrani BiH, koji se krši sporazumom kao jednim podzakonskim aktom koji je u međuvremenu donesen i potpisan, a u direktnoj je suprotnosti sa pomenutim zakonom", istakao je Ćurguz nakon zajedničke sjednice Odbora za bezbjednost i Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine RS.

On je naglasio da je potrebno sve vratiti u zakonske okvire, čime će se obezbijediti da RS i njeni građani, prije svega, demobilisani borci i ratni vojni invalidi imaju koristi od prihoda prodaje pokretne vojne imovine u BiH.

"BORS će biti isključiv u svojim zahtjevima prema najvišim zvaničnicima RS da se spriječi implementacija pomenutog sporazuma sve dok se ne usaglasi sa Zakonom o odbrani BiH", istakao je Ćurguz i podsjetio da BiH ima Direkciju za promet naoružanja i vojne opreme koja može da se relevantno i profesionalno bavi tim poslovima.

On je napomenuo da je BORS uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz RS Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i Narodnoj skupštini RS u kojem je ukazano na niz nepravilnosti koje se dešavaju u oblasti prometa neperspektivne vojne imovine u BiH i izrazio očekivanje da će nadležne institucije sačiniti procijenu efekata reforme odbrane u BiH.

Prema Ćurguzovim riječima, BORS raspolaže informacijama da su izvajanja iz budžeta za Oružane snage BiH daleko veća nego što je to bio slučaj kada je sistem odbrane funkcionisao na nivou entiteta.

"Sada imamo situaciju da se vrše pritisci na rukovodstvo parlamenta RS i narodne poslanike da povuku zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH i mislim da samo po pitanju reforme odbrane u BiH možemo odbraniti pomenute zaključke parlamenta RS", zaključio je Ćurguz.

Predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine RS Đuro Stanojević rekao je da će dva odbora nastaviti zajednički rad na rješavaju pitanja u oblasti socijalne bezbjednosti bivših pripadnika ministarstva odbrane RS, demobilisanih boraca i zaštite imovinskih prava RS u procesu reformi sistema odbrane. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE