• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završna riječ poslanika o Inckovom zahtjevu!

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiće da li će na dnevni red biti uvršteni zahtjevi visokog predstavnika Valentina Incka.

 Završna riječ poslanika o Inckovom zahtjevu! Izvor: MONDO

Nakon što je održao konsultacije sa šefovima parlamentarnih stranaka u vezi sa zahtjevom Incka da Skupština do 11. juna poništi vlastite zaključke o prenošenju nadležnosti, predsjednik Skupštine RS Igor Radojičić je precizirao da će poslanici u srijedu tokom izglasavanja dnevnog reda odlučiti o njegovom prijedlogu.

"Predložio sam da Narodna skupština proširi dnevni red i da utvrdi, ako smatra da je to potrebno, stav ili zaključak po zahtjevu visokog predstavnika i na koji način će se o tome izjasniti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je bilo  konsultacija sa političkim partijama i da je namjera da se održi jedinstven stav, s obzirom na to da sve partije koje su učestvovale u donošenju zaključaka, i dalje smatraju da oni nemaju antidejtonski i antiustavni karakter, niti da su bili motivisani takvom namjerom.

Radojičić je dodao da postoji razumijevanje da je visoki predstavnik Valentin Incko u pismu od 5. juna dao i ozbiljne teme za razmišljanje o svojim pravnim tumačenjima o kojima bi se itekako dalo diskutovati i voditi dijalog.

Deklaracija kao prelazno rješenje!

U javnosti se danima spekuliše o mogućnosti da bi Zaključci Narodne skupštine RS o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, koji su usvojeni 14. maja, mogli biti preimenovani u deklaraciju.

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da skupštinski zaključci, kojima se traži preispitivanje prenijetih entitetskih nadležnosti na državni nivo, neće biti poništeni, ali da mogu biti preimenovani u deklaraciju, ako o tome bude postojala saglasnost srpskih političkih stranaka u parlamentu RS.

Srpska radikalna stranka Republike Srpske ne prihvata da se mijenja sadržaj, suština niti forma zaključaka koje je Narodna skupština RS usvojila 14. maja.

"Mi od zaključaka nećemo odustati. Smatram da bi i druge političke stranke koje su ih podržale trebalo da imaju ovakav stav", izjavio je novinarima u Banjaluci predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica poslije konsultacija parlamentarnih stranaka.

Radikali smatraju da je zahtjev za poništavanjem zaključaka ozbiljan pritisak koji se već duže vrijeme priprema na RS zbog ustavnih promjena.

Mihajlica je rekao da ne može da nađe razumno obrazloženje zbog kojeg je za OHR i međunarodnu zajednicu prihvatljiv sadržaj deklaracije, a nije prihvatljiv sadržaj zaključaka.

Ni Partija demokratskog progresa ne podržava mogućnost da se Zaključci Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH preimenuju u deklaraciju, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

"PDP, najvjerovatnije, neće podržati preimenovanje zaključaka u deklaraciju", izjavio je Đerić novinarima u Banjaluci poslije konsultacija parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Narodne skupštine RS.

Incko je u vezi sa ovim zaključcima parlamentu Srpske uputio dva pisma.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE