• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo traži produženje pritvora "Arkanu"

Nakon potvrđivanja optužnice protiv Željka Ivanovića zvanog Arkan, Državno tužilaštvo je podnijelo prijedlog da mu se produži pritvor.

 Tužilaštvo traži produženje pritvora "Arkanu" Izvor: MONDO

Ivanović je bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići. Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, ocijenivši ga “apstraktnim”, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Optužnicom, koja je potvrđena 5. juna 2009., Ivanović se tereti da je 13. jula 1995. godine učestvovao u hapšenju i strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica, opštna Bratunac.

Ivanović se nalazi u pritvoru od početka marta ove godine, nakon što je, po međunarodnoj potjernici, uhapšen u mjestu Mokro.

Tužilaštvo je ocijenilo da optuženom pritvor treba biti određen tokom cijelog toka glavnog pretresa “zbog mogućnosti uticaja na svjedoke i zaštite javnog reda i mira, koji bi mogao biti narušen ako bi Ivanović bio pušten na slobodu”.

“Riječ je o predmetu za genocid, dakle ubistva hiljada ljudi. Takva optuženja izazivaju zgražavanje ljudi. Postoji osnovani strah da bi se narušio javni red i mir zbog publiciteta koji ova suđenja izazivaju“, kazao je tužilac Kwai Hong Ip.

Mithat Kočo, branilac optuženog, usprotivio se produženju pritvora njegovom branjeniku kazavši da “samo Tužilaštvo dovodi u pitanje razloge za pritvor”.

“U prijedlogu stoji: ‘Ivanović Željko bi vjerovatno ometao postupak...’, i ja smatram da je to tragična konstrukcija. Ovo je proročanska izjava tužioca koji traži produženje pritvora, bez ijednog dokaza. Svi svjedoci su saslušavani bezbroj puta, te ne postoji način da moj branjenik ostvari utjecaj na njih”, kazao je Kočo. (Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE