• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Nećemo podleći pritiscima!

"Svaki pritisak na legitimne i demokratski izabrane predstavnike vlasti RS, neprimjeren je i odlučno ga odbacujemo", izjavio je predsjednik RS.

 Kuzmanović: Nećemo podleći pritiscima! Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, od ovakvih stavova i principa  neće i ne smije biti odstupanja.

Rajko Kuzmanović je za "Glas Srpske" rekao da RS ne proizvodi krizu i da je razrješenje sadašnje krize moguće jedino putem dijaloga i u duhu sporazuma i kompromisa.

Kuzmanović je istakao da je svojim zaključcima parlament Srpske s pravom upozorio da se već duže vrijeme krši Ustav prenošenjem nadležnosti sa entiteta na institucije BiH, bez saglasnosti entiteta i da ta praksa mora prestati.

"Narodna skupština RS nije imala za cilj da dovede u pitanje ustavni poredak BiH, niti odredbu Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma po kojoj je visoki predstavnik konačni autoritet za tumačenje sporazuma", naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, ti zaključci su neočekivano i bezrazložno označeni kao "opasnost" za ustavni poredak i "izazvali zabrinutost viskog predstavnika i dijela međunarodne zajednice".

Kuzmanović je izrazio uvjerenje da nije potrebno da Narodna skupština RS poništi te zaključke niti da to učini visoki predstavnik jednostranim aktom.

Odgovarajuće na pitanje šta je razlog Inckovog zahtjeva za poništavanjem zaključaka, Kuzmanović je rekao da u njegovoj pozadini stoji snažna birokratska struktura OHR-a, koju je naslijedio visoki predstavnik, a koja pokazuje "apsolutno negativan naboj prema RS, kao i brojni lobisti za unitarnu BiH".

Dodao je da pojedini krugovi koriste ispunjavanje uslova za napredovanje ka EU za ostvarivanje svojih političkih ciljeva u kontekstu ustavnih promjena i da tako nastoje da pritiscima stvore ambijent za ukidanje osnovnih ustavnih postulata na kojima počiva BiH kao državna zajednica tri naroda i dva entiteta - ukidanje entitetskog glasanja, mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa i uspostavljanje potpune centralizacije i unitarizacije BiH.

"RS nedvosmisleno odbacuje takve tendencije", istakao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, za osudu je pogrešno tumačenje bonskih ovlašćenja, koja jedino dozvoljavaju donošenje odluka kao podzakonskih akata, a nikako nametanje zakona.

"To je klasičan primjer kršenja međunarodnog prava i osnovnih vrijednosti demokratije i prava čovjeka. Upravo zbog toga imamo klimu u kojoj pojednini političari svjesno izbjegavaju svaki dogovor i kompromis, u nadi da će visoki predstavnik nametati ona rješenja koja se podudaraju sa njihovim političkim ciljevima", naveo je predsjednik RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE