• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desertifikovani policajci pisali Incku

Desertifikovani policajaci traže da se preispita odgovornost Rafija Gregorijana u pogledu onemogućavanja ostvarivanja elementarnih ljudskih prava.

 Desertifikovani policajci pisali Incku Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza udruženja desertifikovanih policajaca BiH Jovo Šinik rekao je Srni da je uputio pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem od njega traži da preispita i utvrdi odgovornost i zloupotrebe prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana u pogledu onemogućavanja desertifikovanih policajaca u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava.

Šinik je rekao da je u pismu zatražio sastanak sa Inckom kako bi se i on uključio u rješavanje njihovih problema.

"Zatražili smo od visokog predstavnika da preispita ponašanje i zloupotrebe kancelarije OHR-a u pogledu onemogućavanja ostvarivanja elementarnih prava desertifikovanih policajaca i onemogućavanja BiH da u domaće zakonodavstvo implementira Predsjedničku izjavu Savjeta bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine, koja nalaže vlastima BiH rješavanje pitanja desertifikovanih policajaca", rekao je Šinik.

On je istakao da je OHR svojim zadnjim potezom zaustavio donošenje zakona o policijskim službenicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo iz razloga što Nacrt zakona koji je usvojila Skupština nije dobio saglasnost OHR-a.

Navodeći da komesar Savjeta Evrope Tomas Hamamberg krajem juna dolazi u BiH povodom pitanja desertifikovanih policajaca, Šinik je pozvao Incka da bude domaćin tog susreta umjesto Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Šinik je podsjetio da su desertifikovani policajci uputili zahtjev Komesarijatu Savjeta Evrope i Komitetu Crvenog krsta u Ženevi za iseljenje i da čekaju da ih evidentiraju.

On je istakao da su kontaktirali i Srbiju za azil i prihvat i da će u tome će istrajati.

"Ako se ništa ne preduzme mi ćemo iskoristiti boravak Hamamberga i tražiti od njega da nas sprovede do Beograda kao kolonu izbjeglica i zatražćemo od Incka da pozove Međunarodni komitet Crvenog krsta da nas evidentira, ako ne u BiH onda u Srbiji kao izbjeglice", istakao je Šinik.

On je podsjetio da je na spisku Saveza 220 desertifikovanih policajaca, a da ih je prilikom pokretanja sudskih sporova bilo 265.

"U proteklim godinama deset desertifikovanih policajaca je umrlo, od kojih je pet izvršilo samoubistvo, a ostali su umrli od srčanog udara", rekao je Šinik.

Desertifikovani policajci su odlukom UN 2002. godine ostali bez dozvole za rad, a Predsjedničkom izjavom Savjeta bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine odlučeno je da budu vraćeni na posao, ali ta odluka još nije implementirana u domaće zakonodavstvo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE