• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saslušanja zbog izvještaja o zgradi Vlade RS

Inspektori Sipe počeli su saslušanja određenih osoba u Banjaluci zbog izgradnje zgrade Vlade RS, zgrade RTRS i dionice autoputa Gradiška-Banjaluka.

 Saslušanja zbog izvještaja o zgradi Vlade RS Izvor: MONDO

Kako Srna saznaje, poziv je dobilo stotinjak osoba, među kojima i službenika u ministarstvima saobraćaja i veza, urbanizma, finansija RS i nekadašnjih članova upravnih odbora institucija RS. Samo  zbog okolnosti izgradnje auto-puta pozivi za saslušanja upućeni su na adresu 37 osoba iz RS.

Jedna od osoba koja je pozvana na saslušanje u Sipi rekao je Srni da ni u jednoj istrazi koja je vođena od početka rada ove agencije nije uzet nalog za saslušanje tolikog broja ljudi kao što je to slučaj sada, te da bi se moglo raditi o sinhronizvanoj akciji povodom dešavanja u RS i daljim pritiscima na Srpsku.

Željka Kujundžija, portparol Agencije za istrage i zaštitu je potvrdila da se saslušanja vrše na osnovu naredbe Tužilaštva BiH o prikupljanju dokaza broj TK 65-09 od 20. maja ove godine.

Prikupljanjem dokaza rukovodi pomoćnik direktora Sipe Dragan Lukač, a mediji u Federaciji BiH kalkulišu da je upravo zbog sukoba sa njim OHR prije dva dana smijenio Radislava Jovičića, načelnika Odjeljenja za operativnu podršku Sipe.

Navodno, Jovičić je ušao u sukob sa Lukačem nakon što je on, bez znanja direktora Sipe Mirka Lujića, Tužilaštvu BiH dostavio izvještaj protiv premijera RS Milorada Dodika i još 15 osoba.

Zbog kršenja procedure, protiv Lukača je pokrenut disciplinski postupak u Sipi, ali njegovi rezultati nisu do danas zvanično objavljeni.

Jovičić je smijenjen uz obrazloženje da je zloupotrebljavao sistem za prisluškivanje za praćenje međunarodnih zvaničnika, što je Jovičić demantovao, ističući da je to nemoguće jer je Sipin sistem za presretanje telekomunikacija počeo sa radom tek 2. juna ove godine, dakle sedam dana prije njegove smjene.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH  podnijela je početkom godine krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog svijeta RS jer su "učinili više krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, kao i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja", čime su budžeti RS i BiH oštećeni za 145 miliona KM.

Zanimljivo je da je Sipa počela saslušanja u Banjaluci, dok je u toku sjednica Narodne skupštine koja razmatra zahtjeve iz pisama visokog predstavnika Valentina Incka od 25. maja i 5. juna za povlačenje zaključaka parlamenta o prenošenju  ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE