• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Reprogram kredita za pogođene poplavama

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je danas informaciju o reprogramu kreditnih obaveza kantona, gradova i opština pogođenih poplavama i klizištima.

Podržano je i provođenje mjera da bi ovi kantoni, gradovi i opštine bili rasterećeni otplate spoljnog duga na rok do četiri godine, odnosno u periodu od 2014. do kraja 2017. godine, saopšteno je iz Vlade.

Podržana je i inicijativa da se u periodu moratorijuma, u Budžetu FBiH obezbijede transferi kantonima, gradovima i opštinama u područjima pogođenim poplavama i klizištima radi plaćanja kamata na reprogramirane kredite.

Realizacija ovih mjera konkretna je finansijska pomoć i podrška Vlade FBiH ugroženim područjima u ukupnom iznosu od 52,6 miliona KM (glavnica 44 miliona KM i kamata 8,6 miliona KM), što bi trebalo značajno ojačati finansijsku poziciju kantonalnih i lokalnih vlasti u ovim područjima.

Istovremeno, Vlada predlaže da kantoni, gradovi i opštine kojima se omogući reprogramiranje kreditnih obaveza, dio oslobođenih sredstava direktno usmjere u mjere obnove, sanacije i zaštite od poplava i klizišta.

ZAKONI ZA OBNOVU PODRUČJA POGOĐENIM POPLAVAMA I KLIZIŠTA

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas i federalnom Parlamentu uputila po hitnoj proceduri prijedloge tri zakona, kojima potvrđuje da joj je apsolutni prioritet da pomogne obnovu područja FBiH pogođenih poplavama i klizištima.

Utvrđeni su prijedlozi zakona o fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, zakona o finansiranju pomoći područjima nastradalim u prirodnoj nesreći, te zakona o prenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i opština, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Cilj Vlade FBiH je da svim svojim resursima pomogne obnovu poplavama i klizištima uništenih i oštećenih kuća i drugih objekata na području cijele FBiH, te da svima koji su ostali bez domova do zime budu izgrađene nove kuće.

Među ciljevima je obezbjeđivanje maksimalne pomoći privrednicima koji su pretrpjeli štete da bi bila sačuvana radna mjesta u područjima pogođenim prirodnom nesrećom.

Fond za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom je institucija u čiji rad bi bili uključeni predstavnici Vlade FBiH, kantona i donatora radi efikasnog nadzora i pravilne i ravnomjerne raspodjele sredstava.

Ovo je dugoročni projekat koji treba da obezbijedi sistem pružanja pomoći u narednih nekoliko godina.

Zakon o finansiranju pomoći nastradalim usljed prirodne nesreće podrazumijeva nekoliko konkretnih pogodnosti za opštine i kantone.

To se, prije svega, odnosi na mogućnost prenamjene sredstava prikupljenih od različitih naknada, poput naknada za izgradnju skloništa, za korištenje i unapređenje šuma, za zaštitu okoline i drugih naknada i taksi koje sada imaju striktnu namjenu utroška.

Namjera je da ovaj zakon obezbijedi da tako prikupljen novac može, u periodu od godinu dana, biti korišten za projekte obnove i sanacije.

Procjene su da bi, na ovaj način, bilo obezbijeđeno oko 100 miliona KM za ove namjene.

Zakonom o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, između ostalog, predviđeno je i da se iz neto plate svih radnika zaposlenih u organima vlasti FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba, čiji je osnivač FBiH, kanton ili jedinica lokalne samouprave, u narednih šest mjeseci, izdvoji po jedna dnevna zarada i usmjeri na otklanjanje i ublažavanje posljedica poplava i obnovu.

Ovaj novac neće se izdvajati ukoliko zaposlenik pisanim putem obavijesti poslodavca da to ne želi.

Takođe, predviđeno je da se od svih drugih zaposlenika u FBiH izdvaja po jedan odsto od neto plate u narednih šest mjeseci za iste namjene, a novac neće biti izdvajan ukoliko radnik obavijesti poslodavca da nije saglasan s tim.

Federalna Vlada je Parlamentu predložila i Zakon o prenosu prava vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona i opština.

Na ovaj način stvaraju se preduslovi za dodjeljivanje zemljišta bez naknade onim porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez svoje imovine i koji se na ta se područja više ne mogu vratiti.

Kada je riječ o fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, njegovi izvori sredstava su multilateralnih i bilateralnih programa pomoći.

Sredstva fonda mogu biti dodijeljivana pravnim i fizičkim licima putem zajmova, subvencija, pomoći i donacija, a pod uslovima utvrđenim opštim aktima fonda.

Korisnici su sredstva dužni koristiti namjenski, na način i u rokovima utvrđenim ugovorom, ili su u suprotnom dužni da ih vrate fondu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE