• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojnici potrošili milion funti na učenje engleskog

Projekat “Engleski za mirovne misije” ubuduće će provoditi Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

 Vojnici potrošili milion funti na učenje engleskog Izvor: MONDO

Projekat, na koji je u proteklih devet godina u BiH utrošeno milion funti, ubuduće će provoditi domaće institucije umjesto britanskog savjeta za podršku oružanim snagama u učenju engleskog jezika.

Cilj ovog projekta je da podigne opšti nivo znanja engleskog jezika i uspostavi samoodrživi sistem obuke ovog jezika za vojni i civilni kadar Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

Amabasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam istakao je na svečanosti u Sarajevu da se u novoj Evropi, koju svi stvaraju, vojske neće međusobno boriti nego će zajedno sarađivati.

"Ključni preduslov rada biće interoperabilnost, a sredstvo za unaprjeđenje i razvoj zajedničke saradnje sa Oružanim snagama drugih zemalja, biće poznavanje engleskog jezika", rekao je Tejtam.

On je naglasio da unaprijeđeni vojni kapaciteti i interoperabilnost predstavljaju važan aspekt u pripremi BiH za buduće članstvo u NATO-u.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane BiH Zoran Šajinović istakao je da je britanska vlada uložila sredstva u ljudsko znanje.

"Od ukupno 2.100 polaznika kurseva, njih 1.500 čine osnovnu strukturu Ministarstva odbrane koji će odgovarati svim izazovima budućeg članstva u NATO-u i EU", rekao je Šainović.

On je izrazio nadu da će britanska vlada i ostali međunarodni predstavnici i dalje savjetodavno podržavati projekat koji je okončan samo u prvoj fazi.

Glavni menadžer globalnog projekta "Engleski za mirovne misije" Ester Hej istakla je da se radom sa lokalnim partnerima želi obezbijediti što bolja obuka engleskog jezika za vojne, policijske i bezbjednosne snage.

"Radili smo u više od 30 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike radi razvijanja održivog sistema za obuku iz engleskog jezika za operacije mirovnih misija i za sprečavanje i razrešenje konflikta", naglasila je Ester Hej

Ona je dodala da je posljednjih devet godina projekat pomogao Oružanim snagama BiH da razvije održivu infrastrukturu i kapacitet za obučavanje iz engleskog jezika na svim nivoima.

“Projekat je uključivao obuku instruktora koja je trajala nekoliko godina i formiranje 11 minicentara za obuku u 2007. godini. Od tada od ovih minicentara formirano je pet srednjih centara sa kapacitetom obučavanja 176 vojnih lica“, navela je Ester Hej.

Kao posljednji korak u ovom procesu ona je istakla formiranje dva glavna centra u Sarajevu i Banjaluci u kojim se održavaju kursevi na višim nivoima za 60 studenata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE