• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratko Mladić kakvog niste vidjeli! Ekskluzivni snimci

Politički magazin “60 minuta” je objavio dosad neviđene snimke Ratka Mladića. Srpski zvaničnici demantovali da su neki od njih nastali prošle godine.

 Ratko Mladić kakvog niste vidjeli! Ekskluzivni snimci Izvor: MONDO

Većina slika i snimaka je nastala u naselju Košutnjak u Beogradu, gdje se Mladić pred kamerom slobodno kreće sa porodicom, veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom.

U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir, Manojlo Milovanović.

Mladić je, osim u Srbiji, snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj(RS) u restoranu "Kula".



Takođe, FTV je emitovala snimke Mladića i njegove porodice u jednoj od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije u kojoj je bio smješten, a gdje je šetao i igrao stoni tenis sa prijateljem.

"Ovde je kao u raju", govori Mladić, obraćajući se supruzi, dok sjede ispred kasarne. Kamera ispred kasarne je zabilježila i ugraviranu ploču sa napisom "Barutana 1807".

Zadnji snimak koji je prikazan, kako je navedeno u magazinu "60 minuta", najvjerovatnije je nastao krajem prošle godine. Na tom snimku, Mladić se grudva sa suprugom i kćerkom, ali se teže kreće, uz pomoć štapa.



Snimci stari i već u Hagu

Direktor kancelarije Nacionalnog vijeća Srbije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović rekao je za B92 da se snimci provjeravaju, ali da je najvjerovatnije u pitanju stari materijal.

“U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno odakle su snimci. Međutim, pretpostavljamo da se radi o snimcima koji su zaplijenjeni prilikom pretresa ovdje u Srbiji na raznim lokacijama i ti snimci su predati Haškom tužilaštvu odavdje”, rekao je Ignjatović.

“Dakle, niko nije želio da ih prikriva, niko nije želio da se s njima igra, a mogao je da je htio. To je još jedan dokaz da Srbija pokušava sve što je u njenoj moći da bi se Ratko Mladić priveo pravdi”, poručio je on.

“Većina tih snimaka je sačinjena, i to se jasno vidi, u periodu 90-tih godina ili u 2001. ili 2002., ne znam tačno kada. Što se tiče ovog snimka o kome se govori da je napravljen 2008., odnosno čak ove zime, u ovom trenutku ne možemo da kažemo tačno da li jeste ili nije, ali vjerujemo da se ne radi o snimku iz 2008. godine”, naveo je Ignjatović.

Ignjatović smatra da je cilj emitovanih snimaka bio da pokažu nešto što neće pokazati - da je Ratko Mladić danas zaštićen u Srbiji.

Svi znamo da je Ratko Mladić bio zaštićen u Srbiji za vrijeme vlade Slobodana Miloševića i to nije ništa što je novo. U ovom trenutku, međutim, Ratko Mladić ovdje nije zaštićen. Ratko Mladić, ukoliko je ovdje, krije se. Radi se sve na tome da se Ratko Mladić uhvati i isporuči Haškom tribunalu i u to ne treba niko da sumnja”, rekao je Ignjatović.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su snimci Ratka Mladića prikazani na FTV dio materijala koji je predan haškom Tužilaštvu i da ni jedan od tih snimaka nije mlađi od osam godina.

Na konferenciji za novinare u vladi Srbije Ljajić je izrazio bojazan da su snimci u medijima prikazani kakon bi se "dezavuisao" i "minimizirao" pozitivan Bramercov izvještaj o saradnji Srbije sa Tribunalom, kao i ocjena SAD da Srbija sarađuje sa tim sudom.

Ljajić je rekao da se sav materijal koji je dostavljen Tužilaštvu zaplijenjen 4. decembra 2008. u Mladićevoj kući u Beogradu, u Blagoja Parovića 127.

Seržu Bramercu je predan u Beogradu 27. marta ove godine, a zaplijenjeno je ukupno 215 audio i video kaseta, dodao je Ljajić.

Ren: Snimci nisu iz 2008. godine

Evropski komesar za proširenje Oli Ren takođe sumnja da su snimci Ratka Mladića koje je objavila FTV, napravljeni prošle godine.

On je komentarišući snimke Ratka Mladića objavljene u emisiji “60 minuta” na FTV koja tvrdi da su neki od njih napravljeni u Beogradu i 2008. godine, rekao da u potpunosti vjeruje da su Vlada i predsjednik Srbije predani da dovrše saradnje s Haškim tribunalom.

"Bio bih veoma iznenađen kad bi se pokazalo tačnim da su snimci iz 2008. godine. U redovnom sam kontaktu s Haškim tribunalom i posljednje izvjesne pretpostavke o kretanju Mladića govore o periodu iz 2006. i ranijim godinama, a ne o 2008. godini kada je nova vlada Srbije bila formirana", rekao je Ren poslije razgovora s šefom srpske diplomatije u Briselu.

Komesar EU je rekao da će glavni haški tužilac Serž Bramerc u ponedjeljak na sastanku šefova diplomatije EU u Luksemburgu predstaviti svoj izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je "ozbiljne sumnje" da snimci Mladića koje je TV BiH emitovala datiraju iz 2008. godine, ističući da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena dovršetku saradnje s Haškim tribunalom.

"Ozbiljno sumnjam da su snimci iz 2008. To je bila godina kad oni nisu mogli da budu napravljeni", rekao je Jeremić. On je ponovio da vlasti Srbije ulažu "maksimalne napore" za postizanje pune saradnje s Tribunalom.

"Uslov dovršetka saradnje s Haškim tribunalom je jasan, to je pravna, međunarodna i unutrašsnja obaveza Srbije, ali takođe i moralna obaveza prema žrtvama, regionu i mi smo odlučni da tu saradnju dovršimo", rekao je Jeremić.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

(MONDO/agencije, foto: rtvfbih.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE