• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sipa može da prisluškuje OHR?

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) posjeduje potrebnu opremu za prisluškivanje koja se može upotrebiti i za praćenje međunarodnih zvaničnika

 Sipa može da prisluškuje OHR? Izvor: MONDO

Prema saznanju "Blica" iz vrha Sipe, ova agencija posjeduje dosta opreme počev od nepokretne, pa do one koja se nalazi u vozilima i sa kojom se može prisluškivati na bilo kojoj lokaciji.

Visoki predstavnik Valentin Incko smijenio je načelnika Službe za podršku SIPA Radislava Jovičića zbog navodnog nezakonitog korišćenja resursa za praćenje predstavnika OHR. Mada Jovičić demantuje da je radio bilo šta nezakonito, potvrđuje da je „Služba za operativnu podršku veoma složena i u njoj je, između ostalog, smješten centar za presretanje komunikacija u kojem su se sprovodile posebne istražne mjere i radnje”. Međutim, on napominje da nije bilo šanse da zloupotrijebi taj centar jer je oprema instalirana tek 1. juna.

Potvrdu ovih navoda i kako je, eventualno, moguće da je za prisluškivanje OHR saznao prije interne kontrole Sipa, novinari "Blica" nisu uspjeli da dobiju od direktora Mirka Lujića, koji je uporno odbijao telefonske pozive. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, smjena Jovičića u Agenciji „već završena stvar” i uskoro će biti raspisan konkurs za izbor novog šefa Službe za podršku.

Premijer RS Milorad Dodik, koga federalni mediji povezuju sa smijenjenim Jovičićem, kaže da ne priznaje njegovu smjenu, a da iza svega stoji prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan.

U kancelariji Valentina Incka ni juče nisu htjeli da komentarišu ovakve stavove Dodika. „Odluke visokog predstavnika su obavezujuće. A vi znate šta to znači”, rekla nam portparol OHR Ljiljana Radetić.

Osim Jovičića, odlukom Valentina Incko u ponjedeljak je smijenjen i policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzo Đonko. Istog dana Rafi Gregorijan je u Brčkom, zbog navodnih obaveštajnih aktivnosti, na pet godina zabranio rad zaštitarskoj agenciji „Alfa sekjuriti”.

Ovi potezi usledili su samo nekoliko dana nakon što je ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao da se bezbjednosne agencije RS „ne naoružavaju niti rade bilo šta nezakonito”. Čađo je to potkrijepio podatkom da 18 agencija za obezbjeđenje koje djeluju u RS imaju 971 zaposlenog i ukupno 375 komada lakog oružja „u skladu sa zakonom”. Čađo je juče to ponovio i rekao da je „šokiran potezima Incka i Gregorijana”, uz ocjenu kako je „simptomatično” da se ovakvi potezi dešavaju uoči sjednice Savjeta za primjenu mira i komemoracije u Srebrenici. Naglasio je da dobro poznaje kako funkcioniše oprema za posebne istražne radnje i da je „apsolutno nemoguće” da ju je smijenjeni Jovičić iskoristio.

Direktor policije RS Uroš Pena takođe tvrdi da kontrola zaštitarskih agencija od strane MUP-a nije ukazala ni na jednu nezakonitost u njihovom radu. On je apelovao da OHR i građani RS prijave policiji RS sva saznanja i podatke o neovlašćenom prisluškivanju.

Špijunira i OHR?

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, pojasnila je za banjalučki "Fokus" da za nekoliko dana nije moguće uhodati mehanizam i početi špijunirati predstavnike međunarodne zajednice, rekavši kako su to veoma naivne teze iza kojih se krije nešto sasvim drugo.

Govoreći o mogućoj ostavci Mirka Lujića, prvog čovjeka Sipa, Majkićeva je navela da bi u slučaju da se to dogodi ova bezbjednosna agencija, kao i ostale na nivou BiH, u potpunosti bila prepuštena Bošnjacima.

Ona je rekla da se u vezi s motivima za smjenu Jovičića ništa ne može isključiti, pa čak ni postojanje kontraobavještajnih službi OHR, dodavši da je u najmanju ruku sve što se dogodilo nevjerovatno.

"Panična reakcija OHR-a navodi na zaključak da nisu čista posla. Znajući kolika su njihova primanja sigurno je da se radi o povlasticama kojih se ne odriču olako. OHR ovdje zagovara demokratiju a svega jednu petinu plata su prijavili nanoseći milionske štete BiH. Spremam se da to malo podrobnije istražim", ističe Majkićeva.

MUP RS pozvao je Kancelariju visokog predstavnika u BiH da, ukoliko raspolaže informacijama da agencije koje se bave obezbjeđenjem lica i imovine neovlašteno prisluškuju i vrše tonsko snimanje, te informacije dostave MUP-u RS radi procesuiranja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE