• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: Autogol za RS

Komesar EU za proširenje Oli Ren smatra da su zaključci o prenosu nadležnosti čisti autogol za RS, čija primjena bi se ispriječila evropskom putu BiH

 Ren: Autogol za RS Izvor: MONDO

Ren je političkim liderima u RS poručio da je ozbiljno zabrinut zbog zaključaka koji su usvojeni 14. maja u Narodnoj skupštini RS.

"Zaključci su dočekani sa nevjericom i ogromnim zaprepaštenjem svih onih koji žele vidjeti kako BiH, uključujući i RS, napreduje na putu ka EU. Implementacija dijela ovih zaključaka ispriječila bi se evropskoj perspektivi BiH, jer bi oslabila sposobnosti države da provede sve reforme koje su uslov za pridruživanje EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima", rekao je Ren za "Dnevni avaz" i dodao da bi njihova implementacija dovela u pitanje posvećenost i opredijeljenost BiH za provođenje već usvojenih zakona i reformi.

Ren je pozvao Narodnu skupštinu RS da se "pozabavi ovim pitanjima kao prioritetima i to na način koji će doprinijeti pozitivnim pomacima na putu BiH ka evroatlanskim integracijama".

Prema njegovim riječima, lideri BiH odgovorni su za budućnost svoje zemlje i progres u provođenju reformi i da je to razlog zašto ih ohrabruje da rade zajedno na ispunjavanju uslova kojima će se omogućiti zatvaranje OHR-a, uključujući Prudski sporazum.

Ren je istakao da se stvari moraju pokrenuti naprijed, pogotovo u dijelu koji se tiče državne i nepokretne vojne imovine i uopšte u obezbjeđenju sveukupne političke stabilnosti.

"Ipak su se u posljednje vrijeme dogodili neki pozitivni pomaci, kao što je Prudski proces, ali još mnogo toga se mora učiniti", rekao je on i dodao da je neophodan napredak u implementaciji Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ako BiH želi napraviti naredni korak ka evropskim integracijama.

Komesar EU za proširenje očekuje da se vlasti BiH fokusiraju na provođenje ključnih reformi, pogotovo jačanje pravosuđa i javne administracije i obezbjeđenje efikasne državne strukture.

U slučaju BiH, Ren smatra da je izuzetno važno da Parlamentarna skupština bez odlaganja usvoji ključnu zakonsku regulativu.

On je pozvao nadležne organe BiH da obezbjede da se implementiraju planovi u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata i uvođenjem biometrijskih pasoša.

"Vlasti BiH moraju preduzeti potrebne korake za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Komisija je obezbjedila sredstva koja su potrebna kao finansijska podrška u ovim oblastima. Tako mi sufinansiramo gradnju novih sjedišta državne granične policije u iznosu od 2,8 miliona evra, što je 75 odsto ukupnog budžeta", istakao je on i naglasio da je usvajanje potrebne zakonske regulative na vlastima BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE