• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snimci Ratka Mladića stari osam godina

Ni jedan od snimaka Mladića koje je emitovala FTV nije mlađi od osam godina, tvrde srpske vlasti i dodaju da su zaplijenjeni u Srbiji i predani u Hag.

 Snimci Ratka Mladića stari osam godina Izvor: MONDO

Video snimci haškog optuženika Ratka Mladića koji su prikazani na TV Federacije BIH dio su materijala koji je predan haškom Tužilaštvu i ni jedan od tih snimaka nije mlađi od osam godina, izjavio je predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je izrazio bojazan da su snimci u medijima prikazani kakon bi se "dezavuisao" i "minimizirao" pozitivan Bramercov izvještaj o saradnji Srbije sa Tribunalom, kao i ocjena SAD da Srbija sarađuje sa tim sudom.

Ljajić je rekao da je "otvoreno pitanje kako je i zbog čega ovaj materijal prije sudnice dospio na pojedine televizije" i naveo da će se o tome razgovarati s tužilaštvom Haškog tribunala.

Da smo nešto htjeli da skrivamo valjda ne bismo bili ludi da sav materijal predamo Haškom tribunalu. To bi valjda trebalo da bude dokaz potpune spremnosti na saradnju s Haškim trbunalom", rekao je Ljajić.

Predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom je ocijenio da je uoči Savjeta ministara EU "bilo potrebno da se ova tema ponovo aktuelizuje na način da se ospori spremnost Srbije da dovrši saradnju s Haškim tribiunalom".

On je dodao da trenutak u kojem se ovo događa upućuje na to da se "baš ne radi o dobroj nameri, da je nekima u međunarodnoj zajednici očito stalo da se Srbija bavi Ratkom Mladićem i da ne završi saradnju s Haškim tribunalom da bi imao neku temu i da bi imao način da dalje vrši pritisak na Srbiju".

"Ne optužujemo nikoga, ali ima previše slučajnosti da bi se mogle nazvati slučajnostima", rekao je Ljajić.

Na pitanje novinara kako će objavljivanje snimaka uticati na stav Holandije o viznoj liberalizaciji, Ljajić je izrazio bojazan da je namera da se "spriječi pozitivan stav Holandije o viznoj liberizaciji".

Ljajić je naglasio da se Srbija kritikuje zbog komentarisanja presuda, a da pojedini raniji predstavnci tužilaštva objavljuju knjige i povjerljiv materijal i podatke koji mogu ugroziti hapšenje preostalih optuženika.

"Objavljivanje ovakvih materijala mogu da ugroze dalje operativne aktivnosti i napore koje ulažemo da lociramo preostala dva haška optuženika", rekao je on.

Ljajić je rekao da je 4. decembra u Mladićevoj kući zaplijenjeno ukupno 215 audio i video kaseta, od toga 50 audio kaseta, 37 CD disketa, 19 flopi diskova, 103 VHS kasete, 17 super HS kaseta.

Navodeći da nijedan snimak nije snimljen prije manje od osam godina, Ljajić je rekao da je snimak Mladića s unukom u rukama napravljen 28. aprila 2001, a snimak s vjenčanja sina 21. juna 1997.

Ljajić je rekao i da se za snimak Mladića kako u društvu supruge i ćerke šeta po snijegu, tvrdilo da je načinjen 2008, iako se zna da Mladićeva ćerka nije živa od 1994. godine.

Ljajić je rekao da za snimak u vojnim objektima nije ustanovljen tačan datum, ali da je Mladić posljednji put boravio u nekom vojnom objektu 1. juna 2002. godine i da je to bio objekat Krčmari kod Valjeva.

Prema njegovim riječima, Mladić je svoju kuću napustio 28. juna 2001. godine kada je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević isporučen Haškom sudu, a do 1. juna 2002. godne krio se u vojnim obektima Rajac, Stragari i Krčmari.

Ko god ima i dostavi infomaciju o boravku Mladića u nekom vojnom objektu poslije toga, dobiće novčanu nagradu, rekao je Ljajić.

Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je da je i ovo tužilaštvo od ranije upoznato sa snimcima Ratka Mladića objavljenim na FTV.

“Tužilaštvo je od ranije upoznato s tim snimcima”, rekla je kratko Kavran.

Ona nije željela da komentariše pojedinosti o snimcima, koji su, kako tvrdi Federalna TV BiH, autentični i nastali u proteklih 12 godina, zaključno s 2008. godinom, kao i da su mnogi snimljeni u Beogradu. Pogledajte foto galeriju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE